La Cuba Libre Chicken

De dagen beginnen weer korter te worden, de weersvoorspellingen bevatten steeds vaker het gewraakte woordje “regen”. De zomer sputterd nog wat na maar lijkt nu echt op zijn laatste benen te lopen. Dit betekend niet gelijk dat we alle zomerse gevoelens overboord moeten gooien. Laat je inspireren door de zon en door exotische oorden. Maak eens deze heerlijke La Cuba Libre Chicken. Iets heel anders dan wat je waarschijnlijk normaal gewend bent maar je waant je zo weer in de zon!

Zon, zee, strand, prachtige oude auto’s: Cuba heeft zoveel te bieden! Laten we vooral de Cuba Libre niet vergeten. Een heerlijke cocktail met rub, cola en limoensap. Hier in het nuchtere holland zouden we het een Cola-Tic of Rum-Cola noemen maar geef toe: Cuba Libre geeft je toch gelijk een zomers gevoel?

Laat nu cola een perfecte marina/pekel zijn voor kip!

La Cuba Libre Chicken

Ingrediënten
  

  • 4 kip kotelet (met vel en bot)
  • 450 ml echte Coca Cola
  • 100 ml bruine rum
  • 1 limoen
  • 80 ml barbecuesaus
  • 8 el Cuban Seasoning (Cubaanse kruiden)

Instructies
 

Voorbereiding

  • Pers de limoen uit en maak een lekkere Cuba Libre cocktail van 300 ml cola, 50ml rum en limoensap.
  • Proeven of de smaak goed is mag.... maar opdrinken helaas niet.
  • Doe de Cuba Libre en de kip in een afsluitbare zak en laat dit minimaal 8 uur marineren in de koelkast (regelmatig even de kip masseren om de marinade goed te verdelen).

Bereiding

  • Bereid een BBQ of smoker voor om op 150°C te kip indirect te gaan garen. Let op: bij dit gerecht wordt er eens niet gerookt.
  • Giet de marinade weg (nee ook nu mag je het niet opdrinken: er heeft rauwe kip een nachtje in geslapen dus het is niet meer "veilig" voor consumptie) en dep de koteletten droog.
  • Bestrooi ze royaal met de kruiden (ongeveer een eetlepel per kant).
  • Leg de kip op de BBQ (weg van de kolen) en gaar ze tot een kerntemperatuur van 65°C.
  • Terwijl de kip gaart kan je alvast de saus maken door de resterende cola, rum en BBQ saus op een laag vuurtje voor een minuutje of 15 te laten sudderen.
  • Bij een kerntemperatuur van 65°C haal je de kip van de BBQ en doe je ze in een grote beslag kom. Schuif de lucht van de BBQ vol open om de temperatuur omhoog te krijgen (eventueel alvast een starter met nieuwe kolen/houtskool aansteken en deze erbij doen).
  • Giet de saus over de kip en wentel deze er goed doorheen.
  • Grill de koteletten nu af tot het velletje mooi donkerbruin en knapperig is.
  • Serveer deze kip met gele rijst en doperwten en waan je heel even op Cuba: Buen provecho!

Cuban Seasoning

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels ui-poeder
  • 2 eetlepels zout
  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel Peterselie
  • 1 eetlepel oregano

Instructies
 

  • De bereiding spreekt eigenlijk voor zich: alles goed mengen
  • En bewaren in een goed afsluitbare pot

Gele rijst met doperwten

Ingrediënten
  

  • 400 gram ongekookte rijst
  • 2 bouillonblokjes (kip)
  • 500 ml water
  • 4 tl kurkumapoeder
  • 200 gr doperwten diepvries

Instructies
 

  • Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook (de oplettende lezer zal zien dat ik een dubbele hoeveelheid bouillonblokjes gebruik ten opzichte van "normale" instructies).
  • Voeg de kurkuma en de rijst toe en kook zolang als aangegeven is op de verpakking.
  • Voeg de laatste minuut de bevroren doperwten toe. Giet de rijst af en doe het terug in de warme pan. Zet deze met gesloten deksel niet terug op het vuur maar aan de kant.
  • Eventueel kan je nog een klontje boter toevoegen om het wat "zwaarder" te maken maar dat is een persoonlijke keuze.

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]
reb: 1