CBC (je dagelijkse verfrissende shot cafeïne)

CBC ofte wel Cold Brew Coffee is een ideale manier om de IT-nerds (ik dus) onder ons te voorzien van een heerlijk verfrissende shot cafeïne. Verwar dit drankje niet met een iced coffee (afgekoelde koffie met extra veel ijs). Door de afwijkende manier van het zetten van koffie heeft een CBC een mooie volle smaak waar alle plus punten van de koffiebonen volledig tot hun recht komen. Maar dan zonder het bittere zuur van gewoon “afgekoelde koffie”.

Op vele terrasjes worden er legio’s heerlijke iced coffee varianten geserveerd. Maar (bijna) nergens zal je een echt goede Cold Brew Coffee tegen komen. Waarom? Het is de ultieme Low & Slow van koffie zetten. Niets druppelen van warm water of onder druk persen en dat resultaat weer aflaten koelen, maar water en koffie mengen en dit in de koelkast zetten.

Het klinkt heel simpel en ansich is het dat ook. Het zijn de details die het hem doen ;). Door de methode van koffie “trekken” komen de aroma’s en smaken van de koffie veel beter tot zijn recht. Dit houdt dus in dat hoe beter de bonen zijn hoe beter de CBC zal worden. Dit is een 1 op 1. Elke koffie heeft zijn eigen nuances en deze worden allemaal zonder te verdoezelen 1 op 1 overgenomen. Wees niet bang: ook met de standaard huismerk koffie is een super CBC te zetten. Maar een echte koffie liefhebber kan zijn hart ophalen.

Hoe te serveren

De mogelijkheden zijn eindeloos met CBC, pak hem puur met een klontje ijs in de ochtend om wakker te worden op een warme dag. Of neem hem met een lactose arme, linksom semi-opgeklopte soja vrije bio room met een dubbele shot kaneel en een half stokje vanille (hallo starbuck-hipsters)… Wat je voorkeur ook is… als je hem maar koud houdt!

Op de foto zien jullie een versie met een scheut gecondenseerde melk en een beetje vanille suiker: ik was in een zoete bui.

Punt van aandacht

Ik kan nu spottend zeggen dat een CBC verslavend werkt maar dat is niet de waarschuwing die ik onder de aandacht wil brengen: Door de manier van trekken is het cafeine gehalte in een CBC echt veel hoger dan van een normale koffie, hou hier wel rekening mee als je daar gevoelig voor bent.

Cold Brew Coffee

Ingrediënten
  

  • 1 liter water
  • 200 gram goede koffie fijngemalen

Extra benodigdheden

  • hoeslaken

Instructies
 

  • Meng het koude water en de koffie goed door elkaar.
  • Doe dit in 1 of 2 afsluitbare potten en zet deze koud weg voor een 24 uur
  • gooi intussen het hoeslaken in een kookwas en droog het.
  • Gebruik het hoeslaken als filter om de koffieprut te filteren.
  • De cold brew coffee kan je nu gekoeld nog ongeveer 2 weken maximaal bewaren (maar als je net als mij een koffie junk bent haalt hij dit niet)

Aanbevolen artikelen

reb: 1