Ga terug

Erwtensoep

Ingrediƫnten
  

  • 375 gram schouderkarbonade
  • 450 gram spliterwten
  • 375 gram prei gewassen en in heel dunne ringetjes gesneden
  • 1 hele ui heel fijn gesnipperd
  • 0,5 selderijknol in kleine blokjes
  • 0,5 flinke bos selderij steeltjes en blaadjes fijngehakt
  • 0,5 stuk winterwortel grof geraspt
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 1,5 vlees- of groentebouillontabletten
  • 1 hele aardappel
  • 1 rookworst

Instructies
 

  • Zet in een grote soeppan (ca. 6 liter) het vlees op met 1 liter water en breng aan de kook. Kook het vlees in 45-60 minuten gaar en haal het vlees van de botten. Zeef de bouillon en doe samen met het vlees in de soeppan.
  • Week gedurende 2 Ć  3 uur de spliterwten. Doe ze in een bolzeef en spoel ze onder stromend water.
  • Voeg de spliterwten, de prei, uien, selderijknol, gehakte selderij, wortel, spekblokjes en bouillontabletten, 1 theelepels zout en wat versgemalen peper toe aan het vlees in de soeppan. Voeg nog 0,75 liter water toe. Breng al roerend aan de kook.
  • Rasp na 1 uur kooktijd de aardappelen met een grove rasp boven de soep. Dit zorgt voor extra binding.
  • Laat de soep nog 1 uur zachtjes koken, langer mag ook. Roer af en toe voorzichtig om en let daarbij goed op dat de soep niet aanzet. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
  • Voeg als je de soep te dik vindt nog wat extra water toe. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Wel de worsten volgens de gebruiksaanwijzing, vaak is dat 20 minuten in water van 90 graden. Snijd de worst in plakjes en serveer bij de erwtensoep. Serveer er eventueel roggebrood met katenspek bij.