Ga terug

Reverse sear gevulde jodenhaas rollade-medaillons

Ingrediënten
  

  • 500 gr jodenhaas
  • 30 gr ongezouten cashewnoten
  • 50 gr jong belegen kaas grof geraspt
  • 2 el fijngesnede verse peterselie
  • 20 gerookte sem-gedroogde tomaatjes
  • 8 a 10 plakken coburger ham
  • 3 el BBQ saus

Extra benodigdheden

  • Sauskwast
  • kernthermometer

Instructies
 

  • Bereid een BBQ voor om op een medium warmte te gaan grillen (houd bij het opstarten een deksel temperatuur van ongeveer 160°C graden aan)
  • Vlinder de jodenhaas in 3 maal.Dit doe je als volgt: Leg de jodenhaas op een snijplank en snij op ongeveer 1/3 vanaf de onderkant de jodenhaas over de lengte in maar niet door (je snijd dus parallel aan de snijplank. Vouw jodenhaas open en snij het dikke gedeelte ook weer parallel aan de snijplank in de lengte in. Je begint te snijden bij het punt weer het dunne gedeelte overgaat naar het dikke gedeelte. Vouw die nieuwe flap nu ook open.
  • Maal hier grof zout en peper overheen en laat deze liggen op kamertemperatuur terwijl de overige ingrediënten voorbereid
  • Hak de cashewnoten grof, rasp de jong belegen kaas met een grove rasp en snij de peterselie fijn.
  • Verdeel de peterselie in een strook van cm of 3 op ongeveer 2 cm van de rand van het vlees.
  • Verdeel hierover de cashew noten ook in een strook van 3 cm waarbij je de strook een cm opschuift.
  • Herhaal dat met de kaas en de tomaatjes
  • Je hebt nu een mooi dakpansgewijs gestapelde vulling liggen op je jodenhaas.
  • Pak nu de rand van de jodenhaas aan de peterselie kant met beide duimen en wijsvingers en til en trek die half rollend over de vulling heen: met je overige vingers kan je de vulling tegenhouden zodat niet alles naar de achterkant toeschuift.
  • Probeer er voor te zorgen dat je een overlap van 1 a 2 cm vlees hebt.
  • Vouw het vlees aan de zijkanten een beetje naar binnen en pak het geheel strak in met de coburger ham
  • Steek een temperatuur meter aan de zijkant van de rollade zodat hij niet in de weg zit tijdens het draaien
  • Leg de rollade op de grill boven de kolen en bestrijk de bovenkant met een dunne laag BBQ saus en sluit de klep
  • Na 2 minuten rol je de rollade een kwart slag, bestrijk de bovenkant met een dunne laag BBQ saus en sluit de klep.
  • Herhaal dit elke 2 minuten tot je een kerntemperatuur hebt van +/- 53°C
  • Leg de rollade op een snijplank en laat deze 10 minuten rusten terwijl je de kleppen van de BBQ opengooit en de temperatuur omhoog brengt naar de 180°C a 200°C graden.
  • Snij de rollade heel voorzichtig met een scherp mes in plakken van 2 a 2,5 cm dik (langzaam en met beleid zodat je niet de vulling eruit perst).
  • Grill deze medaillons nog heel even aan beide kanten (tot de kaas er "net niet" uit begint te lopen).
  • Smakelijk eten!