Ga terug

Smokey semi-dried tomatoes (rokerige semi-gedroogde tomaten)

Ingrediënten
  

  • 500 gr cherrytomaten
  • 2 el rietsuiker
  • paar snufjes Zeeuwsche Zoute Puur
  • scheutje olijfolie

Extra benodigdheden

  • Grote braadslede
  • bakpapier
  • rooster (om af te koelen)
  • rookhout naar keuze

Instructies
 

  • Bereid een BBQ voor om indirect op 110°C te gaan roken en bekleed de braadslede met bakpapier
  • Verwijder de kroontjes van de tomaten en halveer ze.
  • Doe de tomaten in een grote kom en bestrooi ze met de helft van de suiker en een snufje zout en een mini scheutje olie.
  • Schep ze goed om en bestrooi ze met de rest van de suiker, een snufje zout en weer een scheutje olie. Schep nogmaals goed om.
  • Laat de tomaatjes staan in de kom tot de BBQ op temperatuur is.
  • Stort de tomaatjes (inclusief vrijgekomen vocht) in de braadslede en verdeel ze in een enkel laag, draai de tomaatjes met de vlakke (snij)kant naar boven.
  • Zet de braadslede indirect in de BBQ en voeg rookhout toe.
  • Rook / droog nu de tomaatjes tot de gewenste "gedroogdheid". Ik zelf heb ze ongeveer 4 a 4,5 uur gedroogd (maar dat is afhankelijk van onderandere de hoeveelheid vocht in de tomaten).
  • Til het bakpapier voorzichtig uit de braadslede (de tomaten zullen naar elkaar toe schuiven maar dat maakt niet uit) en leg dit op het tweede rooster (niet op de BBQ dus)
  • Laat de tomaten afkoelen tot "handwarm" en doe ze in een afsluitbaar potje: schraap ook het stroperige vocht van het bakpapier en doe dit in het potje erbij.
  • In theorie zouden deze tomaatjes ongeveer een week houdbaar moeten zijn in de koelkast.