Ga terug

Horseman no5 - Carolina reaper hotsauce - de basis

Ingrediënten
  

  • 20 st Carolina Reapers
  • 5 tenen knoflook
  • Pekelwater (zie beschrijving)

Ingrediënten voor na fermentatie

  • 1 liter melk
  • 2 el Geconcentreerde Rode vruchten limonade siroop (bijvoorbeeld Karvan Cévitam Go)
  • 1 el vanillesuiker
  • 2 el appelazijn
  • 1,5 el 5 spice poeder

Extra benodigdheden

  • Weckpot
  • Stenen schaaltje wat in weckpot past
  • Nitril / latex handschoenen

Instructies
 

Voorbereiding + fermentatie

  • Doe nitril of latex handschoenen aan (ga nou niet de bikkel lopen uithangen en doe dit gewoon). Ik heb zelf een week met een chemische brandwond rondgelopen omdat er pepervocht op mijn onderarm kwam.
  • Verwijder de steeltjes van de peper en snij de pepers in grove ringen. (ja zaadjes, membranen: alles er op en er aan).
  • Verwijder de schil van de knoflook en hak de knoflook ook in stukken.
  • Doe dit allemaal in de weckpot. Nu kunnen we gaan bepalen hoeveel pekel we nodig hebben.
  • Giet water over de pepers tot deze 1 a 1,5 cm onder water staan.
  • Zeef de pepers (van het water op) en doe de pepers terug in de weckpot.
  • Meet nu af hoeveel water je hebt en voeg per 240 ml water 5 gram fijn zeezout toe.
  • Verwarm dit water zachtjes om het oplossen van de zout te versnellen.
  • Laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur (voeg eventueel nog wat water toe om terug te komen op je originele hoeveelheid).
  • Giet de pekel over de pepers en zet hier een stenen schaaltje boven op zodat de pepers goed onder water blijven.
  • Verwijder het rubber en de klem van de pot en leg het glazen deksel er los op. Zet de pot weg in een keukenkastje (waar geen kinderen of huisdieren bij kunnen!) en laat deze een weekje of 5 staan.

Na het fermenteren

  • Giet de inhoud van de weckpot voorzichtig door een zeef waarbij je de pekel opvangt.
  • Meng de siroop, suiker, azijn en kruiden door de pekel.
  • Zet een keukenmachine of staafmixer buiten klaar en doe de vervolg stappen buiten.
  • Er gaat nogal een agressieve walm van het pureren en mengen afkomen. Hier moet je echt rekening mee houden. Doe een mondkapje op en zet (als je die hebt) een veiligheidsbril op.
  • Voor de beeldvorming: toen ik bezig was onder de overkapping lag 1 van mijn poezen buiten op de loungebank. Deze is zwaar overstuur en kermend miauwen naar binnen gevlucht.
  • Pureer de pepers met de helft van de pekel met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een pasta.
  • Blijf terwijl je aan het draaien bent de rest van de pekel toe tot je de gewenste dikte van de saus hebt.
  • Blijf nu nog 5 minuten door pureren om een redelijk fijn eindresultaat te krijgen.
  • Iedereen die de ingrediënten lijst goed gelezen heeft ziet daar een liter melk bij staan. Die ga je nu nodig hebben.
  • Proef de chilisaus (door de bolle kant van een theelepel te likken) en voeg naar smaak nog extra kruiden, suiker, azijn of siroop toe.
  • Blus tussen het proeven door je mond door melk te drinken, anders proef je na de tweede keer helemaal niets meer behalve hitte.
  • Doe de hotsauce in een gesteriliseerde fles en gebruik het naar smaak.