Ga terug

Gerookte Hollandse maatjesharing (de basis)

Ingrediƫnten
  

  • 4 st Hollandse maatjesharing (Hollandse nieuwe)
  • 250 gr keukenzout
  • 175 gr poedersuiker

Extra benodigdheden

  • Cold Smoke generator (CSG)

Optioneel

  • 2 el sushi dressing
  • 2 tl soja saus (zoet)
  • 1 el Drooggeroosterde pinda's fijn gehakt

Instructies
 

  • Meng in een kom het keukenzout en de poedersuiker (suikerwolk alert!)
  • Klap de haring open en dep deze droog.
  • Spreid de helft van het suiker/zout mengsel uit over een platte (oven) schaal.
  • Leg de haring hier op en verdeel de rest van de suiker en zout over de haring en zorg ervoor dat deze goed bedekt is.
  • Zet de schaal in de koelkast en laat deze 4 uur pekelen.
  • Spoel de haring goed af dep deze wederom droog.
  • Leg de haring op een rekje en laat deze 24 uur drogen in de koelkast.
  • Start een CSG en leg de haring bij de rook.
  • Rook de haring voor 8 uur.
  • Haal de haring uit de rook en vacumeer deze op de "gentle" stand (of doe de haring in een afsluitbare zak en gebruik de watermethode om zoveel mogelijk lucht er uit te krijgen).
  • Laat de haring minimaal 12 uur in de koelkast rusten.
  • Snij de haring in kleine blokjes of fileer het naar dunnen plakjes. Serveer ze met een beetje superfijn gesneden uit OF

Optioneel

  • Meng de sushi-dressing met de soja saus en sprenkel deze over de haring, garneer met een beetje fijngehakte pinda's.