Ga terug

Kaassaus met Old Amsterdam

Ingrediƫnten
  

  • 20 gr roomboter kamer temperatuur
  • 20 gr bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 ml (kook)room
  • 1 (groente) bouillonblokje of 10 gram bouillonpoeder
  • 150 gram old amsterdam aan een stuk

Instructies
 

  • roer de boter zacht en voeg de bloem toe.
  • roer dit mengsel goed door en wikkel het in vershoudfolie.
  • Leg dit voor een uurtje in de koelkast om even op te stijven
  • Hak, maal, vijzel het bouillonblokje fijn zodat je poeder hebt. Deze stap kan je overslaan als je al poeder had.
  • Breng in een pan de wijn en room aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Terwijl de wijn/room aan het koken is verwijder je het plastic randje van de old Amsterdam.
  • Snij de buitenste rand (dikker, harder en vaak ook iets donkerder van de kaas maar gooi deze niet weg).
  • Rasp de kaas grof en snij de rand in hele kleine blokje.
  • Voeg de kaas toe aan de wijn/room en blijf roeren totdat de kaas gesmolten is (zet het vuur nog iets lager).
  • Snij het boter/bloem mengsel in kleine blokjes.
  • Breng, als de kaas gesmolten is, de saus op smaak met bouillonpoeder naar smaak.
  • Bind de saus door kleine blokjes boter/bloem toe te voegen en deze op te laten lossen (tijdens continue roeren). Geeft het 5 minuten om goed te binden.
  • Herhaal dit totdat de saus de gewenste dikte heeft.
  • Controleer de smaak en voeg eventueel nog wat bouillonpoeder toe.