Je kan in de supermarkt verschillende soorten vetspek kopen: reeds kleine blokjes of aan een stuk. Als je de laatste neemt moet je eerst onderstaande stap nog doen.
Snij zoveel mogelijk alle restjes vlees van het het spek af zodat je zoveel mogelijk 1 groot wit stuk vet hebt. Snij dit vet in zo klein mogelijke stukjes (blokjes van een halve cm)
Doe de spekblokjes en een klein scheutje water in een braadslede.
Verwarm de BBQ of de oven voor naar 120°C.
Plaats het spekvet in de oven en roer het om het uur even door.
Na minimaal 2 uur "smelten" kan je beginnen met "oogsten": giet de inhoud van de braadslede door een zeef.
Doe de inhoud van de zeef terug in de braadslede en zet deze terug in de bbq/oven.
Klem een koffie filter over de rand van een grote glazen pot en giet deze zo vol mogelijk met het opgevangen vet.
Zet deze pot en de rest van het opgevangen vet terug in de bbq/oven. Dit voorkomt dat het gaat stollen: Zodoende blijft het vet door het koffie filter druipen.
Herhaal het "aftappen" en filteren om het uur totdat je het gevoel hebt dat er nagenoeg geen vet meer uit de kaantjes komt.
Spreid de kaantjes op keuken papier uit en laat drogen.
Als al het opgevangen vet gefilterd is kan eventueel de gefilterde vloeibare reuzel overgieten in kleine potjes en op kamer temperatuur laten afkoelen.
Als de kaantjes afgekoeld zijn kan je ze in een luchtdicht potje ongeveer een 2 maanden in de koelkast bewaren.
Gekoeld is reuzel ongeveer een half jaar houdbaar maar ik durf de gok wel aan door te zeggen: zolang gaat het niet staan in je koelkast.