Ga terug

Reuzel (en kaantjes)

Ingrediënten
  

  • 350 gr vetspek

Instructies
 

  • Je kan in de supermarkt verschillende soorten vetspek kopen: reeds kleine blokjes of aan een stuk. Als je de laatste neemt moet je eerst onderstaande stap nog doen.
  • Snij zoveel mogelijk alle restjes vlees van het het spek af zodat je zoveel mogelijk 1 groot wit stuk vet hebt. Snij dit vet in zo klein mogelijke stukjes (blokjes van een halve cm)
  • Doe de spekblokjes en een klein scheutje water in een braadslede.
  • Verwarm de BBQ of de oven voor naar 120°C.
  • Plaats het spekvet in de oven en roer het om het uur even door.
  • Na minimaal 2 uur "smelten" kan je beginnen met "oogsten": giet de inhoud van de braadslede door een zeef.
  • Doe de inhoud van de zeef terug in de braadslede en zet deze terug in de bbq/oven.
  • Klem een koffie filter over de rand van een grote glazen pot en giet deze zo vol mogelijk met het opgevangen vet.
  • Zet deze pot en de rest van het opgevangen vet terug in de bbq/oven. Dit voorkomt dat het gaat stollen: Zodoende blijft het vet door het koffie filter druipen.
  • Herhaal het "aftappen" en filteren om het uur totdat je het gevoel hebt dat er nagenoeg geen vet meer uit de kaantjes komt.
  • Spreid de kaantjes op keuken papier uit en laat drogen.
  • Als al het opgevangen vet gefilterd is kan eventueel de gefilterde vloeibare reuzel overgieten in kleine potjes en op kamer temperatuur laten afkoelen.
  • Als de kaantjes afgekoeld zijn kan je ze in een luchtdicht potje ongeveer een 2 maanden in de koelkast bewaren.
  • Gekoeld is reuzel ongeveer een half jaar houdbaar maar ik durf de gok wel aan door te zeggen: zolang gaat het niet staan in je koelkast.