Ga terug

Talg

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo rundervet (nier- en/of aangewassen)
  • 200 ml handwarm water

Extra benodigdheden

  • Lashandschoenen (bbq handschoenen)
  • Keukenmachine
  • koffiefilters
  • Braadsledes
  • Zeef
  • potten met grote opening (bijv weckpot of calve mayonaise)

Instructies
 

  • Aangezien dat we voor "puur" zonder toegevoegde smaken adviseer ik om een oven te gebruiken om rook/houtskoolsmaak te voorkomen.
  • Verwarm de oven voor naar 120°C
  • Snij alle stukjes vlees en vliezen van het vet, probeer eventuele aders en stukken "niet vet" in het vet ook gelijk eruit te snijden
  • Hou je poezen uit de buurt: ik had nog nooit zoveel aandacht van ze
  • Snij het vet in kleine dobbelsteentjes en leg deze voor een half uur in de diepvries.
  • Maal in een keuken machine de dobbelsteentjes fijner, doe dit in meerdere keren: door het draaien wordt het vet warmer en zachter. Je keukenmachine krijgt het dan zwaarder.
  • Meng het water door het vetgehakt. Dit water geeft geen vervuiling: het zorgt er puur voor dat de braadsledes niet gaan aanbakken tijdens het smelten en het verdampt.
  • Zet de braadsledes in de oven.
  • Roer na een half uur alles door, daarna na 45 minuten nogmaals
  • Laat het spek een uur zweten en roer het nogmaals door, herhaal dit nu om het uur.
  • Na ongeveer 2,5 uur vanaf het begin zal je binnen zien dat er al flink wat vet begint te komen.

Verzamelen van talg

  • DOE DE VOLGENDE STAPPEN VOORZICHTIG EN LANGZAAM!!!! ALLES WAARMEE JE WERKT IS BOVEN DE 100°C
  • Giet dit vet voorzichtig door een zeef in een grote maatbeker.
  • Doe de spekbrokken terug in de braadslede en zet terug in de oven.
  • Vouw een koffiefilter om de rand van een grote pot en giet deze vol met gesmolten (geraffineerde) talg (mogelijk meerdere potten nodig)
  • Zet de pot die nu langzaam staat te druppelen in de oven erbij: talg gaat stollen op kamertemperatuur en dan raakt het filter verstopt.
  • Herhaal de stappen van het verzamelen van talg net zolang tot je ziet dat er geen vet meer uit de spekbrokken komt (officieel heten deze stukken nu "kaantjes")

Afvullen

  • Controleer regelmatig of de filterpotten al klaar zijn: pak de filter potten uit de oven (HEET!!!!) en gooi het filter weg.
  • Giet nu de gefilterde (helder gouden kleur) talg nu in lege glazen potjes en laat deze open afkoelen tot ze "hand warm zijn".
  • Plaat het dekseltje en zet deze in de koelkast om door en door af te koelen
  • Geraffineerde (gefilterde) talg zou ongeveer buiten de koelkast een jaar goed blijven. Ik durf hier geen uitspraken over te doen omdat ik nooit zolang doe met een voorraad