Aangezien dat we voor "puur" zonder toegevoegde smaken adviseer ik om een oven te gebruiken om rook/houtskoolsmaak te voorkomen.
Verwarm de oven voor naar 120°C
Snij alle stukjes vlees en vliezen van het vet, probeer eventuele aders en stukken "niet vet" in het vet ook gelijk eruit te snijden
Hou je poezen uit de buurt: ik had nog nooit zoveel aandacht van ze
Snij het vet in kleine dobbelsteentjes en leg deze voor een half uur in de diepvries.
Maal in een keuken machine de dobbelsteentjes fijner, doe dit in meerdere keren: door het draaien wordt het vet warmer en zachter. Je keukenmachine krijgt het dan zwaarder.
Meng het water door het vetgehakt. Dit water geeft geen vervuiling: het zorgt er puur voor dat de braadsledes niet gaan aanbakken tijdens het smelten en het verdampt.
Zet de braadsledes in de oven.
Roer na een half uur alles door, daarna na 45 minuten nogmaals
Laat het spek een uur zweten en roer het nogmaals door, herhaal dit nu om het uur.
Na ongeveer 2,5 uur vanaf het begin zal je binnen zien dat er al flink wat vet begint te komen.