Ga terug

Smoked gravy (gerookte bruine jus)

Ingrediƫnten
  

  • 3 el braadvet ik bewaar over het algemeen elk restje braadvet van "normaal" eten in een vetpotje in de koelkast
  • 3 el bloem
  • 500 ml runderbouillon (van blokje)
  • kruiden naar keuze

Extra genodigdheden

  • Ovenschaal
  • Een BBQ "in bedrijf" waarmee je aan het roken bent

Instructies
 

  • Mocht je net als ik een "vetpot" in de koelkast hebben staan laat dan in een pan 3 eetlepels braadvet smelten. Gebruik je "vers" braadvet giet dit dan uit de braadpan door een zeef in een schone pan.
  • Als het braadvet gesmolten / goed warm is voeg je de bloem schepje voor schepje toe terwijl je continue blijft roeren om een mooie gladde mix te krijgen.
  • Terwijl je blijft roeren bak je de bloem tot een mooi donkere kleur (hoe donkerder hoe voller en rijker de smaak van de jus gaat worden). Bij mij is dat meestal een minuut of 4. Maar blijf roeren!
  • Voeg nu scheutje voor scheutje de warme bouillon toe terwijl je continue blijft roeren. Als de jus is opgenomen voeg je het volgende scheutje toe.
  • De truc zit er in om de jus niet te veel af te laten koelen, daarom de kleine scheutjes.
  • Zodra alle bouillon is toegevoegd moet je de saus gaan roken. Als je niet iets aan het roken bent of geen zin in de rook hebt laat je de pan op een zacht vuur nog even zachtjes pruttelen.
  • Als je hem gaat roken schenk je hem over in een grote ovenschaal (hoe groter hoe meer rookoppervlakte).
  • Zet deze schaal in de BBQ waar je op aan het roken bent (maar niet direct boven de kolen).
  • Rook de saus ongeveer een minuut of 5 a 10 mee (afhankelijk van gebruikt rookhout en persoonlijke smaak) en roer het daarna even goed door.