Ga terug

Gerookte tomaten jam

Bij een kaasplankje, als topping op een burger of "zo" op toast: je blijft eten van de jam met een twist

Ingrediënten
  

  • 200 gram snoeptomaten
  • 625 gram roma-tomaten
  • 3 snoep/mini paprika's (of 3/4 normale paprika)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 theelepel speculaas / koek kruiden
  • 1,5 theelepel chipotle poeder (te vervangen met een 50/50 mengsel van gerookte paprika poeper en cayennepeper)
  • 1,5 theelepel komijn (djinten)
  • 1 biologische citroen
  • rookhout naar keuze

Instructies
 

  • Snij de paprika en tomaten in stukken (hoe fijner de stukjes: hoe fijner het eind resultaat)
  • pel en pers de knoflook.
  • Doe alle ingrediënten in een pan.
  • rasp de schil van een halve citroen en pers (de andere) helft uit: doe de zest en het citroensap bij de vorige ingrediënten.
  • Zet de pan op een een middel hoog vuur aan de kook met regelmatige roeren aan de kook: je zult zien dat je al heel snel veel vocht vrijkomt en je een dunne saus krijgt).
  • Stook een BBQ op om op 180°C indirect te gaan roken.
  • Als de BBQ op temperatuur is giet je 3/4 pruttelende saus in een grote braadslede en zet je deze indirect op de BBQ.
  • Voeg je rookhout toe en rook dit mengsel voor ongeveer 15 minuten.
  • giet het gerookte mengsel terug in de pan en proef (voorzichtig) wat: De rooksmaak wordt nog wat intenser door het inkoken maar als je denkt dat hij te aanwezig wordt dan kan je het 1/4 niet gerookte mengsel toevoegen. Denk je dat het wel goed komt: rook dan het resterende mengsel evenlang.
  • Laat intussen het mengsel op een laag pitje sudderen tot er een dikke jam achtige prut ontstaat (sorry kon geen betere omschrijving verzinnen). (voor gaande weg het pruttelen de extra gerookte saus mengsel ook toe)
  • Als je de gewenste dikte hebt bereikt kan je eventueel met een staafmixer alles nog gladder maken.
  • Laat de tomaten jam afkoelen en bewaar het in een afgesloten potje en eet het overal waarbij je denkt: dit kan wel eens lekker zijn.