Ga terug

18+ mini-appeltaartjes

18+? Jazekers: 18+... Een heerlijk mini appeltaartje met een volwassen randje van whisky

Equipment

  • 8 vormpjes (muffinvormen, creme brulee bakje, net wat je voor handen hebt)
  • deegroller

Ingrediënten
  

  • 150 gr bloem
  • 100 gr gezouten roomboter + extra voor invetten
  • 50 gr witte bastaard suiker
  • 1 ei klein
  • 2 appelen zoet-zuur bijvoorbeeld Elstar
  • 40 gr rozijnen
  • 2 eetlepels kristal suiker
  • 70 ml whisky
  • scheutje citroensap
  • snuf kaneel

optioneel

  • klein blokje rookhout bijvoorbeeld hickory

Instructies
 

  • Bereid een BBQ voor om indirect op 180°C te bakken (of roken)
  • verwarm de whisky op een heel laag vuurtje tot hand warm (circa 30°C)
  • Snij de boter in kleine blokjes
  • Meng de bloem, boterblokjes, bastaard suiker en ei en kneed dit met de hand tot een mooi stevig deeg.
  • Wikkel het deeg in folie en leg het even in de koelkast
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij deze in hele kleine blokjes (circa 0,5 cm)
  • Meng de appel blokje met rozijnen en wel dit mengsel een 20 minuten in de whisky (af en toe even omroeren)
  • Giet de appel/rozijnen door een zeef en meng dit met de suiker en kaneel .
  • Vet je vormpjes in met wat boter.
  • Verdeel het deeg in 8 delen en maak hier balletjes van.
  • Rol deze balletjes uit tot ronde plakjes die ongeveer 3 cm groter dan je vormpje zijn.
  • Bekleed de vormpjes met het deeg en verdeel hier het appel rozijn mengsel over.
  • Zet de vormpjes op het indirecte gedeelte van de BBQ, voeg (optioneel) een klein beetje rookhout toe, en bak de taartjes voor ongeveer 25 minuten.
  • Laat de taartjes iets afkoelen en haal ze voorzichtig uit de vormpjes en laat ze (eventueel) verder afkoelen op een rooster - of eet ze gelijk op.