Ga terug

Romeinse Beef Breadington

Een Beef Wellington maar dan hoe ik denk dat de Romeinen hem gemaakt zouden kunnen hebben.

Equipment

  • Kernthermometer
  • keukenmachine (eventueel ook met een deeghaak).
  • deegroller
  • Pizza steen

Ingrediënten
  

  • ~1500 gr Zijlende
  • 500 gr Patentbloem
  • 250 ml Lauw water
  • 21 gr verse bakkersgist (of 7 gram instant gist)
  • 1 Ei
  • 1 tl Zout
  • 2 tl Kristalsuiker
  • 1 maal basisrecept moretum

Instructies
 

Voorbereiding

  • Stook een BBQ op om op hoogte temperatuur te gaan grillen.
  • Maal royaal peper en zout over de zijlende
  • Zeef de bloem in een grote kom en strooi hier de zout en suiker overheen.
  • Verkruimel de gist over de bloem en roer alles even door.
  • Maak een deuk in het midden en breek hierin het ei.
  • Roer met je vingers door het mengel tot alle ei opgenomen is en voeg dan scheutje voor scheutje het water toe terwijl je het deeg aan het kneden bent.
  • Blijf doorkneden tot je een soepel deeg hebt.
  • Of je doet alle het meng en kneed werk met keuken machine of standmixer. Maar met de hand deeg maken heeft toch een bepaalde charme.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat deze op kamertemperatuur ongeveer een half uurtje rijzen (tot het volume bijna verdubbeld is).
  • Tijdens het rijzen gril je de zijlende 6 minuten stevig rondom (regelmatig draaien dus) om een mooie kleur en grillsmaak aan de zijlende te geven.
  • Leg de zijlende in een braadslede en zet hem weg (op kamertemperatuur)
  • Knijp de BBQ / verschuif de kolen / plaats een plate setten om indirect te kunnen gaan garen op 180°C
  • Als het deeg gerezen is bestrooi je je keukenblad (of keukentafel) met wat bloem en rol je het deeg met een roller uit tot een lap die groot genoeg is om royaal om het vlees heen te wikkelen.
  • Verdeel 2 a 3 eetlepels moretum in het midden over het deeg en leg hier de zijlende op.
  • Bestrijk het vlees royaal met de rest van de moretum.
  • Vouw het deeg dicht en knijp het deeg bij de vouwranden goed samen: we willen juist niet nat hij gaat lekken en het vocht ontsnapt.
  • Steek aan 1 kant een kernthermometer door het deeg in het vlees en knijp het deeg rond de probe extra goed dicht.
  • Dek de ongebakken Beef Breadington af met een theedoek (of twee) en laat dit een half uur rijzen.
  • Leg een pizza steen tijdens het rijzen op de BBQ (nu pas: als je het doet terwijl de BBQ nog een grill-temperatuur hebt heb je het risico dat hij door de hete temperatuur "knapt").
  • Na het rijzen bestrooi je de pizza steen met wat bloem het leg je het brood/vlees pakket op.
  • Bak het brood in ongeveer 20 a 30 minuten goudbruin. Het meest belangrijke is de kerntemperatuur van het vlees: deze moet ongeveer 53°C zijn.
  • Als deze temperatuur bereikt is moet het brood van de BBQ (als de korst goudbruin is en hol klinkt zit je al goed).
  • Als het "brood" al goud bruin en hol klinkt maar je vlees nog niet op temperatuur is dek je het brood af met aluminium folie en laat je deze op de BBQ liggen tot deze wel de 53°C bereikt heeft.
  • Laat de Beef Breadington ongeveer 10 a 15 minuten rusten en snij hem met een scherp mes in plakken, mocht de bodem van het brood wat “ongaar” aanvoelen door al het vocht kan je dat wegsnijden en de broodkorst die wel knapperig en luchtig is er wat strakker rond leggen op het bord.