Ga terug

Meat shot

Eerst de shot en dan het glaasje: Een borrelhapje & drankje (of gazpacho of bloody mary of tomatensoep of ....) in 1!

Equipment

  • 4 shot glaasjes
  • bakpapier
  • keukenpapier
  • ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 500 gr verse worst
  • 3 el BBQ rub
  • 1 el paneermeel
  • 0,5 el geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie om in te vetten
  • rookhout naar keuze

Instructies
 

  • Bereid als vast een BBQ voor om indirect te gaan roken op 110°C
  • Knijp het vlees (of zoals dat in "vak" termen heet: het deeg) uit de worst.
  • meng optionele smaakmakers goed door het deeg (in deze basis versie heb ik dit niet gedaan maar als je het wilt doen: dit is het moment).
  • Leg een vel bakpapier neer en vet deze heel lichtjes in met olijfolie.
  • Verdeel het worstendeeg in 4 porties (de rest van de omschrijving is per porties dus als ik het daar over het worstendeeg/vlees heb bedoel ik van een portie en niet van de totale hoeveelheid vlees).
  • wrijf je glaasje rondom in met olijfolie
  • We gaan eerst de bodem maken: pak een beetje worstenvlees en maak hier een "mini-hamburger" van die ongeveer een kleine centimeter groter is dan de onderkant van je shotglaasje en een kleine centimeter dik is.
  • Maak van de rest van het vlees een plak die ongeveer een kleine centimeter dik is, even breed is als de hoogte van je shot glaasje en lang genoeg is om om het glaasje heen te wikkelen. (lees even de begeleidende tekst mocht je die overgeslagen hebben want daar omschrijf ik een kleine "tip" die het makkelijker maakt om de afmetingen goed te krijgen.
  • Doordat je het bakpapier ingevet hebt kan je de plak vlees nu makkelijker oppakken (want anders wis het nu plakken en prutten).
  • Zet een shotglaasje op zijn kop neer en wikkel de plank vlees er rond en leg de bodem "burger" er boven op.
  • knijp, kneed en wrijf nu de bodem en wand goed aan elkaar en controleer of er nergens gaatjes "dunne" stukjes zitten (want dan gaat je glaasje lekken).
  • vorm en pers nu het vlees omhulsel goed het glas (bovenkant van de wand moet gelijk eindigen als het shotglaasje (zeker niet hoger).
  • Zet het glaasje op zijn kop weg en herhaal het "glaasje maken" met de rest van het vlees en shotglaasjes.
  • Meng je favoriete rub met de paneermeel en Parmezaanse kaas en rol de glaasje hierdoor heen (vergeet de bodem niet).
  • Leg in de ovenschaal een vel bakpapier en zet de glaasje "normaal" in (dus bodem naar beneden) en geef een heel klein duwtje om te zorgen dat de bodem zo plat als mogelijk is.
  • Rook de glaasjes ongeveer 30 minuten
  • draai de glaasjes voorzichtig om zodat de bodem ook mooi droog kan garen
  • Rook de glaasjes wederom 30 minuten.
  • Haal de glaasjes uit de BBQ en laat ze een minuut of 5 afkoelen, haal een mes met scherp puntje voorzichtig bovenaan tussen het glaasje en de vlees rand en trek voorzichtig het borrelglaasje eruit.
  • Zet de Meat Shots op zijn kop op keukenpapier (zodat vocht wat vrijgekomen is en tussen glaasje en vlees zat er op zijn gemak uit kan lopen).
  • Laat de Meat Shots nog 5 minuten verder afkoelen of helemaal (net waarvoor je ze wilt gebruiken). Ik zelf heb ze lauw warm gebruik voor de Mad Dog shots zodat ze warmte aan de vodka geven en de alcohol lekker los komt. Maar als je bijvoorbeeld gazpacho wilt serveren laat je ze helemaal afkoelen tot kamer temperatuur.
  • Vul je shots met de cocktail/soep/drank/net wat je wilt en proost/smakelijk!