Ga terug

King Sal-o-mon

Ingrediƫnten
  

  • 375 gram zalmfilet zonder huid
  • 150 gram gerookte zalm
  • 1 grote sjalot
  • 1 citroen
  • grof zeezout
  • 1 a 2 eetlepel gekruid paneermeel
  • 1 ciabatta
  • Sla naar keuze
  • Poor mans pesto
  • Citroen moster mayonaise
  • Bakked Tommies
  • 3 a 4 tasty toms / cherry tomaatjes voor decoratie

Extra benodigheden

  • Keukenmachine of vleesmolen
  • rasp
  • Tapas prikkers / sate stokjes
  • Eventueel hamburger pers

Instructies
 

  • Leg de zalm een minuut of 15 in de diepvries om koud en steviger te worden.
  • Rasp de schil van de citroen (probeer niet het witte onderliggende velletje mee te raspen, dit is wat bitter)
  • Knijp citroen verder uit.
  • Snij de sjalot in grove stukken (voor een vlees molen. OF snipper de sjalot heel fijn (voor een keukenmachine)
  • Snij de zalm in blokken van circa 2 x 2 cm.
  • Trek de gerookte zalm in reepjes en hou ongeveer 25 gram apart voor garnering.
  • Meng in een grote kom de zalmfilet met de gerookte zalm, sjalot, een scheut citroensap en 1 a 2 theelepels citroen rasp.
  • Maal dit met de vleesmolen of in de keukenmachine (niet te lang: mag geen puree worden.
  • Voeg gekruid paneermeel toe tot je een farce krijgt wat iets slapper is dan rundergehakt en breng dit eventueel verder op smaak met zee zout
  • Maak van de farce een viertal hamburgers
  • en leg deze op een met folie beklede snijplank.
  • Denk de burgers af met folie en plaats deze minimaal 15 minuten terug in koelkast.
  • Zorg dat je BBQ klaar is voor Hot & Fast (grillen dus)
  • Grill de zalm burgers rechtstreeks boven de kolen ongeveer 4 a 5 minuten per kant (medium tot medium done). En begin alvast met het eerste gedeelte van het bouwen van de burger.

Bouwinstructies

  • Snij de ciabatta door
  • Leg hierop de sla naar keuze
  • Smeer de onderste helft in met de mayonaise
  • Plaats hierop de burgers
  • Leg een laag of streep Poor mans pesto over de burgers
  • Garneer dit met bakked tommies en de zalmsnippers.
  • Prik het deksel vast met de prikkers (waarop een tomaatje zit) en serveer met een paar schijfjes citroen ernaast