Leg de zalm een minuut of 15 in de diepvries om koud en steviger te worden.
Rasp de schil van de citroen (probeer niet het witte onderliggende velletje mee te raspen, dit is wat bitter)
Knijp citroen verder uit.
Snij de sjalot in grove stukken (voor een vlees molen. OF snipper de sjalot heel fijn (voor een keukenmachine)
Snij de zalm in blokken van circa 2 x 2 cm.
Trek de gerookte zalm in reepjes en hou ongeveer 25 gram apart voor garnering.
Meng in een grote kom de zalmfilet met de gerookte zalm, sjalot, een scheut citroensap en 1 a 2 theelepels citroen rasp.
Maal dit met de vleesmolen of in de keukenmachine (niet te lang: mag geen puree worden.
Voeg gekruid paneermeel toe tot je een farce krijgt wat iets slapper is dan rundergehakt en breng dit eventueel verder op smaak met zee zout
Maak van de farce een viertal hamburgers
en leg deze op een met folie beklede snijplank.
Denk de burgers af met folie en plaats deze minimaal 15 minuten terug in koelkast.
Zorg dat je BBQ klaar is voor Hot & Fast (grillen dus)
Grill de zalm burgers rechtstreeks boven de kolen ongeveer 4 a 5 minuten per kant (medium tot medium done). En begin alvast met het eerste gedeelte van het bouwen van de burger.