Ga terug

Traditionele Brabantse worstenbroodjes (Nondeju, wa lekker!)

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 gr bloem
  • 300 ml melk
  • 75 gr roomboter in blokjes van 1 cm
  • 10 gr zout
  • 1 tl Suiker
  • 1 zakje instant gist

Voor de worstjes

  • 600 gr varkensgehakt
  • 2 eieren
  • 50 ml melk
  • 1 el grove mosterd
  • 100 gr paneermeel
  • 15 gr gehaktkruiden

Instructies
 

  • Verwarm in een pannetje de melk voor het deeg (300ml) samen met de blokjes boter tot de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten.
  • Zeef de bloem in een beslagkom en voeg alle andere droge ingrediënten voor het deeg toe.
  • Giet beetje bij beetje het melk/boter mengsel toe terwijl je aan het mixen bent.
  • Kneed het deeg nog een 10 a 15 minuten goed door (een keukenmachine of broodbakmachine op kneed stand is nu wel heel makkelijk).
  • Maak een bol van het deeg en leg deze in deze in de beslagkom afgedekt met een warme vochtige doek. Zet kom in een voorverwarmde oven (35°C) en laat dit een half uur rijzen terwijl je de worstjes voorbereid.
  • Klop de 2 eieren goed los.
  • Doe in een grote kom het gehakt, paneermeel, mosterd, gehaktkruiden en 2/3 van het losgeklopte ei.
  • Kneed dit goed door en voeg daarna telkens een scheutjes melk toe.
  • Hiermee kan je goed sturen dat het gehaktdeeg niet te nat gaat worden.
  • Voeg eventueel nog wat gehaktkruiden, peper of zout toe naar smaak.
  • Verdeel het gehakt in ongeveer 20 bolletjes en maak hier worstjes van van ongeveer 10 cm lang.
  • Dek de worstjes af met huishoudfolie en leg deze terug in de koelkast.
  • Als het deeg een half uur heeft gerezen verdeel je dit in 20 porties en maak van elke portie een mooi bolletje.
  • Bekleed een bakplaat met ovenpapier en leg hier de bolletjes deeg op.
  • Dek het deeg wederom af met een vochtige warme doek en zet het deeg terug in de oven van 35°C om nogmaals een half uur te rijzen.
  • Na de tweede rijs rol je een bolletje deeg uit tot een ovaal welke net iets langer is als het worstje.
  • Leg hier een worstje op, vouw de uiteinden over het worstje en rol het deeg op, maak de vouw wat vochtig en plak deze goed dicht.
  • Leg het broodje met de naad naar beneden op een bakplaat.
  • Herhaal dit voor alle bolletjes deeg / worstjes.
  • Bestrijk de broodjes heel dunnetjes met het overgebleven losgeklopt ei welke je een beetje aangelengd hebt met melk.
  • Dek de bakplaat (of bakplaten) af met de vochtige warme doek en laat dit 10 minuten rijzen in de oven (ja we rijzen veel voor dit recept).
  • Leg een pizza steen midden in de BBQ en rondom een ring van hete kolen (niet onder de steen!) en verwarm de BBQ langzaam aan naar een 200°C. (gebruik je een pelletsmoker net als ik dan kan je de bakplaat er zomenteen zo inleggen).
  • Het afbaken zal je in meerdere keren moeten doen (ik kon beide platen samen kwijt in de pelletsmoker maar op een normale BBQ gaat dit niet in 1 keer lukken).
  • Leg nu pizza steen vol met broodjes en bak ze 25 minuten af: als ze klaar zijn laat je ze afkoelen op een rooster terwijl je de volgende lading afbakt.