American cornbread

Heel simpel vertaald: maisbrood. Twee woorden die letterlijk hetzelfde betekenen, maar in de praktijk een wereld van verschil zijn. In Nederland is maisbrood een tarwebrood met wat maismeel en soms een paar korrels mais. Maar cornbread… dat is andere koek.

De meeste Nederlanders (of Belgen) zouden het eerder cake dan brood noemen: licht zoet, kruimelig, en met maïs als absolute hoofdrolspeler. Een echte Zuidelijke soul food klassieker — perfect naast een stevige Texas Chili, een stoofschotel of Southern style BBQ. Of gewoon zo, uit het vuistje, met een klont boter en een straal honing of maple syrup. (Double up on the sugar, baby.)

Het mooiste aan cornbread vind ik de veelzijdigheid: eenvoudig, betaalbaar en eindeloos aan te passen met de juiste bakvorm.

  • Bak het in een kleine braadslede of skillet, snij het na het bakken in blokken of punten: ideaal voor een BBQ met je vrienden en/of familie
  • Wissel de braadslede om voor een een muffin vorm en je hebt perfecte porties voor 1 persoon (serveer met Texas Chili en wat coleslow en je hebt een prachtig bord echte Southern Comfort Food.
  • Voor een feestje? Maak mini-muffins, schep er wat chili op en een toefje Quick ’n Dirty OSFA Ranch topping. Een waanzinnig hapje — en gegarandeerd binnen no-time verdwenen. 😄

Dit cornbread bewijst dat luxe niet duur hoeft te zijn: voor 8 personen (of 48–50 mini-pucks) betaal je slechts € 0,37 per persoon (€ 0,07 per puck). Hoogwaardige smaak, maar verrassend laag in prijs – waardoor je juist extra kunt uitpakken met de rest van je maaltijd, zoals een rijke chili of andere showstoppers.

Voor dat ik naar de recepten ga (wees gerust ik ga nu geen levensverhaal vertellen!) wil ik even een dankje neerzetten voor AlexBBQ bedanken voor de foto… ik had (nog) geen foto’s van mijn cornbread.

American Cornbread

Real American Southern Soul food … beter kan ik het niet omschrijven
Porties: 8 porties

Ingrediënten

  • 130 gram patentbloem
  • 130 gram gele maismeel (niet de polenta versie!)
  • 2 gram zout (tikkeltje minder dan een halve theelepel)
  • 3 gram bakpoeder (ongeveer een halve theelepel)
  • 130 gram fijne kristalsuiker (gewone kan ook)
  • 130 gram ongezouten roomboter
  • 240 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 80 ml zonnebloem olie (+ extra om vorm in te vetten)

Keukenmateriaal

  • 1 bakvorm naar keuze

Instructies 

  • Verwarm een BBQ (indirect) of (vooruit dan) oven voor naar 180 °C
  • Doe de boter in een pannetje en laat dit op een laag vuurtje smelten.
  • Als de helft van de boter gesmolten is roer je de suiker er door heen en laat je de boter verder smelten
  • Zodra de boter geheel gesmolten is voeg je de karnemelk toe en haal je de pan van het vuur. Blijf dit goed doorroeren door totdat alle suiker opgelost is.
  • Zeef nu in een aparte kom (of in de kom van een mixer) de bloem en voeg de maismeel toe samen met de zout en bakpoeder.
  • Geef dit een goeie "mix" en voeg daarna al roerend de warme gesmolten boter/suiker/karnemelk toe.
  • Met de garde blijf je bezig tot je een mooi glad beslag hebt
  • Meng op het einde de eieren en olie er goed doorheen.
  • Vet je bakvorm extreem goed in
  • vul je bakvorm (bij muffin en mini-muffin vul je tot ongeveer een cm onder de rand)
  • Bak dit in de BBQ/Oven ongeveer 15 a 20 minuten gaar (mooie goudgele kleur en een prikker komt er schoon uit – net zoals bij cake)

Als extra ook nog even de Quick ’n Dirty OSFA Ranch: beetje van mezelf en een beetje van Santa Maria

Quick ’n Dirty OSFA Ranch

Soms moet je niet moeilijk doen :D

Ingrediënten

  • 1 zakje Santa Maria Dip mix American ranch
  • 325 gram Creme fraiche (dat is een groot en klein bakje)
  • 1 scheut karnemelk

Instructies 

  • Lees de verpakking van de mix
  • en vergeet dit
  • meng de mix met de creme fraiche en laat dit even 10 minuten (in de koelkast) staan
  • Voeg beetje bij beetje karnemelk toe terwijl je mixed totdat je de gewenste dikte van de dip hebt