Flamkuchen zijn een heerlijke Duits gerecht waar je zoveel kanten mee op kan, deze keer wilde ik eens wat anders doen: een keer geen normale flamkuche maar een rol (net als cinnamonrols). Als beleg heb ik er voor gekozen voor appel en spek, ik weet dat klinkt heel basis maar het is o zo lekker.Door te spelen met de hoeveelheid appel en spek maak je dit gerecht geschikt voor elke maaltijd die je maar wilt: Doe je wat meer appel (net zoals ik in dit recept) dan kan je het gerecht gebruiken als dessert (met een bolletje ijs) maar zelfs als ontbijt. Wil je de rol wat hartiger? Halveer de hoeveelheid appel… Je kan er alle kanten mee op.
Flammkuchen-pull-apart-rolls
Geschikt voor zowel de BBQ als in de oven. Tip: Speel met de verhouding appel-spek om het gerecht aan te passen naar je eigen smaak...
Equipment
- Skillet / braadslede
Ingrediënten
- 1 rol kant-en-klaar pizza deeg
- 4 elstar appels
- 125 g Crème Fraîche
- 1 verpakking ontbijtspek 12 a 13 plakjes
- vers gemalen peper naar smaak
- boter om skillet / braadslede in te vetten
Instructies
- Bereid een BBQ voor om op 200°C indirect te gaan bakken (of verwarm een oven voor)
- Bak de ontbijtspek "half" uit (hiermee bedoel ik uitgebakken maar niet krokant). en laat deze afkoelen op keukenpapier
- Rol het pizza deeg uit.
- Smeer de bodem in met de crème fraîche, hou aan 1 van de korte kanten circa 6 cm vrij.
- Maal hier wat zwarte peper overheen.
- Was de appels (niet schillen) en verwijder het klokhuis van de appels en snij deze in dunne plakjes.
- Snij de afgekoelde ontbijtspek in grove snippers.
- Beleg de crème fraîche met de helft van de appel en verdeel hierover alle spek.
- leg de resterende appel hier op.
- Rol voorzichtig maar stevig de rol op (de rol eindigen met het stuk "onbesmeerd" deeg).
- Vet de skillet of braadslede in met boter.
- Snij de rol deeg in plakken van 1,5 a 2 cm.
- Leg de plakken tegen elkaar in de skillet / braadslede beginnend vanuit het midden (beter ruimte aan de randen dan losse rollen in het midden).
- Bak de flammkuchen-pull-apart-rolls 20 a 25 minuten indirect op de BBQ af.
- Je kan de flammkuchen-pull-apart-rolls heet, warm, lauw en koud eten: alles kan!