Het afgelopen jaar ben ik achter de schermen volop aan het brainstormen geweest (met AI), allemaal met één doel: The Prince of Darkness tot in perfectie ontwikkelen en uiteindelijk het recept met jullie delen.
Vanaf het eerste moment heb ik mezelf één ding voorgenomen: als ik dit doe, dan ga ik all-in. Geen half werk, geen compromissen – elk detail moet kloppen en alles moet tot in de extreme doorgevoerd worden. Ik deel dit proces bewust met jullie, niet alleen omdat ik er online regelmatig over spreek, maar ook omdat ik het zonde zou vinden als iemand net iets té geïnspireerd raakt en ermee aan de haal gaat. 😉
Laten we bij het begin beginnen: Ik ben een metal-head en als er 1 band is waar ik helemaal wild van wordt is het Black Sabbath en vooral hun iconische voorman Ozzy. Ik ben dan wel in het jaar geboren dat Ozzy uit de band gekieperd werd vanwege zijn … ehm … iet wat extreme levenstijl om het maar even zo netjes uit te drukken maar goede muziek overstijgt generaties en in mijn ogen zijn Black Sabbath en Ozzy de pioneers en grondleggers van heavy metal.
Als eerbetoon wilde ik een duistere zware burger gaan maken. Als snel kom je dan door de bijnaam van Ozzy (Prince of Darkness) en de naam Black Sabbath uit op zwart en de bijnaam Prince of Darkness leent zich ook perfect als naam voor het concept. Als je die lijn doortrekt kan je de duivel (ook vaak de prins van duisternis genoemd – terwijl de bijbel zelf dit niet doet) ook bij het concept trekken. Als je dan het meest bekende beeld van de duivel pakt kom je op een vuurrood figuur met horens en bokkepotten uit (later kom ik hier op terug).
Dit was mijn basis gedachte: een zwarte burger. Zwart broodje, zwarte burger en vanaf daar zou ik wel verder zien. Na heel veel brainstormen heb ik op dit moment het volgende concept staan (en ik heb er ook bij gezet wat de refenties zijn, mijn brainfarts etc etc).
Huidige versie
1. Zwart Broodje met Witte Sesamzaadjes 🌑⚪
- Beschrijving: Een zacht, zwart gekleurd brioche-achtig broodje met witte sesamzaadjes.
- Referentie:
- Zwart → verwijzing naar Black Sabbath en Darkness
- Witte sesamzaadjes → Contrast, zoals het iconische zwart-wit van Ozzy’s outfits en make-up (in zijn solo carriere).
2. Bloedrode Ketchup Saus 🔥🍅
- Beschrijving: Een felrode ketchup met een dikke, druipende textuur, bijna als nep bloed uit een B-horrorfilm.
- Referentie:
- Rood → Verwijzing naar het duivelsthema, horror en heavy metal albumcovers.
- Druipend effect → Visueel vergelijkbaar met Bark at the Moon– of Diary of a Madman-esthetiek.
3. Geraspte / plak Geitenkaas 🐐🧀
- Beschrijving: Witte, pittige geitenkaas, grof geraspt en licht gesmolten.
- Referentie:
- Geitenkaas → Verwijzing naar de duivel (geitenkop symbool, bokkepotten).
- Wit → Contrast met de zwarte patty en broodje, net als het zwart-wit van Ozzy’s stijl.
- GOAT → Ik vind Black Sabbath in de originele samenstelling nog steeds de GOATS van heavy metal
4. War Pigs Bacon 🥓🔥
- Beschrijving: Krokante, sticky gekarameliseerde bacon met bruine suiker, ahornsiroop, balsamico en crushed black pepper.
- Referentie:
- Naam ‘War Pigs’ → Verwijzing naar het iconische Black Sabbath-nummer.
- Sticky glaze → Ziet eruit als een duistere, lakachtige afwerking, passend bij gothic food styling.
- crushed black Pepper → Pittig en donker – passend bij de metal vibes.
5. Zwarte Burger Patty (188.84 gram – dit gewicht is belangrijk!) 🍖⚫
- Beschrijving: Een zwarte hamburger, gemarineerd in een rub met actieve kool, waardoor hij van buiten diepzwart is.
- Referentie:
- 188,84 gram = 6,66 ounce → Symbolisch getal, verwijzend naar de duivel.
- ounce wordt afgekort als oz → Ozzy dus
- Actieve kool rub → Zorgt voor de diepzwarte kleur, wat het geheel extra sinister maakt.
6. Extra Druipende Rode Saus 💀🔪
- Beschrijving: Een tweede laag van de bloedrode saus, over de patty en bacon, voor extra effect.
7. Knoflookmayonaise (Onderste Bun) 🌑🧄
- Beschrijving: Romige mayonaise (in basis zo licht mogelijke mayonaise – bijv Hellmans – ook weer een leuke verwijzing) met knoflook
- Referentie:
- Knoflook → Symbolisch als bescherming tegen ‘het kwaad’ (denk aan vampiers), maar ook een extra smaak punch
Laatste wijzigingen aan het concept
- In eerste instantie wilde ik voor de warpigs bacon een Jack Daniels glaze gebruiken. Echter gezien het levensverhaal van Ozzy vond ik het niet gepast om een bourbon versie te maken
- De knoflookmayonaise is een onderdeel waar ik best theoretisch (en met “proefjes”) mee aan het spelen ben geweest. Een zwarte knoflook mayo had weer een extra verwijzing naar darkness en black maar zwarte knoflook is niet echt zwart en het eind resultaat is een (donker) bruine mayo wat in mijn ogen weer afbreuk zou doen aan het 3 kleuren (zwart/wit/rood) principe. Een lichte mayo zoals Hellmans i.c.m. met geraspte knoflook geeft een mooi resultaat.
Waar sleutel ik (nogsteeds) aan
- De rode saus
De fel rode ketchup vind ik een goede begin stap maar ik wil nog sleutelen hieraan: alleen ketchup vind ik net iets te saai. Welke kant ik hiermee op wil weet ik nog niet. Misschien een smoked spiced up ketchup… - De knoflook mayonaise
Ik maak tegenwoordig steeds vaker “De beste Knoflook saus ter wereld (in mijn ogen)” en deze zou zonder de bieslook maar met chili flakes ook uiteindelijk een hele goede kanshebber kunnen zijn. - De burger.
Ik neig op het moment heel erg naar het idee om de burger 100% op een plank te roken. Met het grillen heb ik gevoelsmatig te veel risico dat ik de zwarte laag ga beschadigen. De basis voor de burger moet ik nog heel veel over babbelen met AI en veel proberen. Ga ik voor een tri-tip of ga ik voor 100% iberico? kruid ik het vlees zelf ook nog of niet? Links of rechtsom moet ik wel een burger samenstellen die zo min mogelijk vet en of eiwitten er uit perst bij het roken (om de zwarte laag zo intact en puur mogelijk te houden). - De zwarte rub waarin ik de burger ga marineren?
Ga ik voor store-bought zwarte rub zoals de Monolith Avant Garde rub of No Rubbish – Naked Gun Powder? Of ga ik voor mijn eigen voorkeur rub “The rub” die met actieve kool zwart maak? - Het broodje
Ook het broodje is nog geen uitgemaakte zaak: ik heb nu intieel in de planning een zwart gekleurde brioche bun staan met sesamzaad maar ik blijf ik hierbij of ga ga ik de optie van een “artisan” hard broodje verkennen? - Waar zijn de “veggies”
Eigenlijk hou ik enorm van ui en/of sla op mijn broodje… maar als ik ui zou doen zou ik voor rauwe witte ui ringen moeten gaan (als top-layer tussen spek en broodje) maar of rauwe ui zo fantastisch gaat combineren weet ik zo nog niet. Sla is er helaas niet in het zwart, wit of hel rood dus deze ga ik helaas missen. Ga ik een andere “vegetarische” topping er in brengen? maar wat dan?
Als afsluiter een visuele AI render
Ik vraag me nog steeds af waarom AI onderaan nog een extra laag met ??? toegevoegd heeft terwijl ik daar niet om gevraagd heb (en geloof me: mijn AI tekst prompt was heel uitgebreid en specifiek)