
Barbacoa
In Mexico staat deze naam voor het low-and-slow koken van hele schapen, koeien etc in een put in de aarde. Volgens velen is deze manier van koken ook de bron van het goddelijke spel wat wij tegenwoordig Barbecue noemen. Maar…
Een recept is al een routekaart, een omschrijving en hulpmiddel om bij het einddoel te komen. Het einddoel van een gezellig diner en samenzijn met geliefden, vrienden of familie (of allemaal).
Geen enkel recept is heilig!
Het is een leidraad waar jij als kok mee mag gaan spelen. Je kan een recept van mij voor de eerste keer stap voor stap volgen en de volgende keer vandaar uit gaan spelen en naar je eigen hand zetten: graag! Dat is koken!

In Mexico staat deze naam voor het low-and-slow koken van hele schapen, koeien etc in een put in de aarde. Volgens velen is deze manier van koken ook de bron van het goddelijke spel wat wij tegenwoordig Barbecue noemen. Maar…

Heel simpel vertaald: maisbrood. Twee woorden die letterlijk hetzelfde betekenen, maar in de praktijk een wereld van verschil zijn. In Nederland is maisbrood een tarwebrood met wat maismeel en soms een paar korrels mais. Maar cornbread… dat is andere koek.…

En geloof me deze knoflook saus is precies wat je zoekt: een stevige knoflook geur en smaak, licht verfrissend maar vooral: perfect om vampieren buiten de deur te houden. Gaat je partner op stap? Zorg ervoor dat je deze knoflooksaus…

Na een heerlijke maaltijd van de BBQ is het natuurlijk tijd ook een toetje: deze flammkuchen is daar ideaal voor. Maar ook als hapje ’s avonds op de lounge bank met een goed glas wijn misstaat deze zeker niet. Het…

Een hamburger maar dan eens niet gegrild: gerookt op een plankje met wat extra houtsnippers: door de extra spek IN en OP de burger kan deze jongen dat zeker hebben. Af en toe sla je de plank mis maar deze jongen…

Dit liestuk is zo goed gevuld dat het een hele maaltijd opzich zelf vormt. Notenrijst, extra noten, kastanje champignons, kaas en spinazie: er gaat zo veel in dat je aan een dikke plak van dit gerookte braadstuk genoeg hebt. Je…

Het toppunt van comfort food is een goeie stoof pot waarin allerlei smaken heerlijk samen komen, versmelten en elkaar tot een hoger niveau tillen. Een omschrijving die perfect bij deze New Orleans style jambalaya past. Maar wat is een jambalaya…

Bij een Texas Chili denk je al snel aan een Chili con carne (of sin carne bij een vegetarische versie) maar die gedachte gaat niet op. Een Texas Chili is namelijk altijd met vlees maar zonder bonen (wat heel plezierig…

Bacon Onion rings zijn zo veelzijdig: je kan ze zo serveren met een beetje guacamole en/of cheese dip en een paar tortilla chips als een perfecte mexicaans fingerfood. Of je gebruikt ze als een extra laag op een burger (in…

Noem me een zuurpruim maar ik hou wel van een zuurtje zo af en toe in een gerecht. Vooral bij een wat vettere basis (varkensworst, hamburger met bacon, een vette vis) geeft het zuur een mooie balans aan het geheel.

Na mijn kleine mishap qua site van een paar maanden terug ben ik een aantal recepten kwijt geraakt: balen maar ook weer een goed excuus om de gerechten opnieuw te maken! In 2017 (damn das lang geleden) heb ik deze…

Als eerste mag tomaten jam jam heten? Volgens de dikke van Dale is jam “broodbeleg van met suiker tot moes gekookte vruchten”…. Dan kom je gelijk op de discussie uit: is tomaat een groente of een vrucht? Plantkundig is tomaat…

Is het nou piri piri, piripiri, pili pili of peri peri ? Het kan allemaal! piripiri (op zijn Engels peri peri) is Swahili voor “peper”. Deze specifieke peper is echt een wereldreiziger: orgineel komt hij uit Amerika maar is door…

Halloumi is een griekse kaas die gemaakt wordt van een mengsel van koe, schaap en geitenmelk (althans de meest gangbare versies hier in de supermarkt). Het is een stevige kaas die (bijna) uniek in zijn soort is: de kaas is…

Bakol ng manok is overheerlijk en verrassend Filipijns streetfood. Bij de Nederlandse vertaling zijn er misschien een paar mensen die gaan gruwelen: Kippen maagjes. Maar ook dit is weer zo’n typisch gerecht: just give it a try! Het is een…