Het hele concept van The Prince of Darkness (PoD) is om een Ozzy Osbourne / Black Sabbath / Metal burger te maken die het waard is om de bijnaam van Ozzy te dragen (The Prince of Darkness). Zoals ik bij mijn grote intro stuk ook schreef: elk detail moet uitgewerkt zijn en de burger moet bol staan van de verwijzingen (sommige overduidelijk en sommige “vergezocht”).
De naam: die spreekt voor zich: Ozzy werd ook wel de Prince of Darkness genoemd. Maar de naam ansich geeft nog een paar handvaten waar ik referenties naar kan maken: Behalve dat Ozzy zo genoemd werd zijn er ook in bijbel verwijzingen naar The Prince of Darkness zoals Lukas 22:53 (Engelse TPT). In deze verzen wordt met deze benaming de Duivel bedoeld.
Voor buitenstaanders zijn de duivel en metal muziek aan elkaar verbonden: Ja metal leunt vaak regelmatige op donkere, bijna duivelse beelden maar dit betekent niet dat metal en satanisme (duivelsaanbidding) het zelfde zijn.
Ozzy had dan wel dezelfde bijnaam als de Duivel maar wat veel mensen soms (bewust) lijken te missen is dat Ozzy zelf Christenen was en dat hij zowel vreesde als respecteerde God. Dat nam dan ook weer niet weg dat hij soms een loopje nam met de “extreem conservatieven”. Denk maar terug aan de “Anti-Christ” protestmars bij een van de Black Sabbath concerten (Long Beach 1984). Wie liep er helemaal achter aan in de mars tegen Black Sabbath en Ozzy Osbourn mee met een “have a nice day” bord: yep… Ozzy.
Voordat ik helemaal verdwaal in een complete ontleding van Ozzy en zijn gedrag (met alle leuke en hilarische interviews en verhalen) terug naar de burger:
1. Een zwart Broodje met Witte Sesamzaadjes
- Beschrijving: Een zacht, zwart gekleurd brioche-achtig broodje met witte sesamzaadjes. Donker en luguber op het eerste zicht: zacht en zoet als je iets verder kijkt.
- Referentie:
- Zwart → verwijzing naar Black Sabbath en Darkness
- Witte sesamzaadjes → Contrast, zoals het iconische zwart-wit van Ozzy’s outfits en make-up (in zijn solo carriere).
2. Bloedrode Saus
- Beschrijving: Een felrode ketchup achtige met een dikke, druipende textuur, bijna als nep bloed uit een B-horrorfilm.
- Referentie:
- Rood → Verwijzing naar het duivelsthema, horror en heavy metal albumcovers.
- Druipend effect → Visueel vergelijkbaar met Bark at the Moon– of Diary of a Madman-esthetiek.
3. Geraspte / plak Geitenkaas
- Beschrijving: Witte, pittige geitenkaas, grof geraspt en licht gesmolten.
- Referentie:
- Geitenkaas → Verwijzing naar de duivel (geitenkop symbool, bokkepotten).
- Wit → Contrast met de zwarte patty en broodje, net als het zwart-wit van Ozzy’s stijl.
- GOAT → Ik vind Black Sabbath in de originele samenstelling nog steeds de GOATS van heavy metal
4. War Pigs Bacon
- Beschrijving: Krokante, sticky gekarameliseerde bacon met bruine suiker, ahornsiroop, balsamico en crushed black pepper.
- Referentie:
- Naam ‘War Pigs’ → Verwijzing naar het iconische Black Sabbath-nummer.
- Sticky glaze → Ziet eruit als een duistere, lakachtige afwerking, passend bij gothic food styling.
- crushed black Pepper → Pittig en donker – passend bij de metal vibes.
5. Zwarte Burger Patty (188.84 gram – dit gewicht is belangrijk!)
- Beschrijving: Een zwarte hamburger, gemarineerd in een rub met actieve kool, waardoor hij van buiten diepzwart is.
- Referentie:
- 188,84 gram = 6,66 ounce → Symbolisch getal, verwijzend naar de duivel.
- ounce wordt afgekort als oz → Ozzy dus
- Actieve kool rub → Zorgt voor de diepzwarte kleur, wat het geheel extra sinister maakt.
6. Knoflookmayonaise
- Beschrijving: Romige mayonaise (in basis zo licht mogelijke mayonaise – bijv Hellmans – ook weer een leuke verwijzing) met knoflook
- Referentie:
- Knoflook → Symbolisch als bescherming tegen ‘het kwaad’ (denk aan vampiers), maar ook een extra smaak punch
Laatste wijzigingen aan het concept
- In eerste instantie wilde ik voor de warpigs bacon een Jack Daniels glaze gebruiken. Echter gezien het levensverhaal van Ozzy vond ik het niet gepast om een bourbon versie te maken
- De knoflookmayonaise is een onderdeel waar ik best theoretisch (en met “proefjes”) mee aan het spelen ben geweest. Een zwarte knoflook mayo had weer een extra verwijzing naar darkness en black maar zwarte knoflook is niet echt zwart en het eind resultaat is een (donker) bruine mayo wat in mijn ogen weer afbreuk zou doen aan het 3 kleuren (zwart/wit/rood) principe. Een lichte mayo zoals Hellmans i.c.m. met geraspte knoflook geeft een mooi resultaat.
Waar sleutel ik (nog steeds) aan
- De rode saus
De fel rode ketchup vind ik een goede begin stap maar ik wil nog sleutelen hieraan: alleen ketchup vind ik net iets te saai. Welke kant ik hiermee op wil weet ik nog niet. Misschien een smoked spiced up ketchup… Misschien ga ik wel voor de Napoleon – Tomato Chilli BBQ Sauce die heeft ook al een mooie rode kleur en lekkere spicy smaak - De knoflook mayonaise
Ik maak tegenwoordig steeds vaker “De beste Knoflook saus ter wereld (in mijn ogen)” en deze zou zonder de bieslook maar met chili flakes ook uiteindelijk een hele goede kanshebber kunnen zijn. - De burger.
Ik neig op het moment heel erg naar het idee om de burger 100% op een plank te roken. Met het grillen heb ik gevoelsmatig te veel risico dat ik de zwarte laag ga beschadigen. De basis voor de burger moet ik nog heel veel over babbelen met AI en veel proberen. Ga ik voor een tri-tip of ga ik voor 100% iberico? kruid ik het vlees zelf ook nog of niet? Links of rechtsom moet ik wel een burger samenstellen die zo min mogelijk vet en of eiwitten er uit perst bij het roken (om de zwarte laag zo intact en puur mogelijk te houden). - De zwarte rub waarin ik de burger ga marineren?
Ga ik voor store-bought zwarte rub zoals de Monolith Avant Garde rub of No Rubbish – Naked Gun Powder? Of ga ik voor mijn eigen voorkeur rub “The rub” die met actieve kool zwart maak? - Het broodje
Ook het broodje is nog geen uitgemaakte zaak: ik heb nu initieel in de planning een zwart gekleurde brioche bun staan met sesamzaad maar ik blijf ik hierbij of ga ga ik de optie van een “artisan” hard broodje verkennen? - Waar zijn de “veggies”
Daar werk ik nog aan
