
In Mexico staat deze naam voor het low-and-slow koken van hele schapen, koeien etc in een put in de aarde. Volgens velen is deze manier van koken ook de bron van het goddelijke spel wat wij tegenwoordig Barbecue noemen. Maar ik ga nu echt geen saai stukje voorschotelen over BBQ’en in zijn geheel.
Jullie zijn hier voor een recept! En een heerlijk recept dat het is! Barbacoa is tegenwoordig ook de naam van een Mexicaanse stoofschotel. Lekker pittig, vol van smaak. Een portie van deze stoof met wat ingelegde witte uit, een vleugje koriander (voor de liefhebbers) en onmisbaar: een kneepje limoensap. Meer heb je echt niet nodig.
Ingrediënten
- 700 gram Runder riblappen
- 2 eetlepels reuzel (of je eigen favoriete "bakvet")
- 2 middelgrote ui
- 4 tenen knoflook
- 500 ml runderbouillon uit pot
- 2 laurierblad
- 3 kruidnagels
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 theelepel Djinten (komijn)
- 1 theelepel gevriesdroogde tijm
- 80 gram La Morena Diced chipotle pepper
- 1 limoen
Aankleding
- (verse) mais tortilla's
- limoen partjes
- ingelegde ui
- verse koriander
Instructies
- Snij het vlees in grove stukken en maal hier royaal zout overheen
- Snipper alle uien fijn en hak de knoflook fijn
- Smelt in een braadpan de reuzel en bak hierin de de stukken vlees rondom goed aan
- Zet het vuur lager en doe alle ui en knoflook erbij en bak dit een minuut op een middelhoog vuur voor 5 minuten mee
- Voeg de tomaten puree toe en bak dit ook een paar minuten mee (tot het punt dat het bijna begint aan te koeken op de bodem)
- Nu is het moment om dit af te blussen met 500 ml runder bouillon (ik weet dat je met zo'n glazen pot meer bouillon maakt maar de rest kan je gebruiken voor bijvoorbeeld de lunch: want dit recept dat duurt nog wel even)
- knijp de limoen uit en voeg het sap toe aan de stoof
- Doe de rest van de ingrediënten (op de "aankleding" ingrediënten na) ook in de pan en roer dit goed door.
- Laat dit de rest van de dag op een extreem lage stand pruttelen (of zet hem net zoals ik gedaan heb op een petroleum brander)
- Als de stoof klaar is ga je het vlees uit elkaar pulken met een paar vorken en zoek je kruidnagel en larierblad. Als je deze nog terug kunt vinden vis je deze uit je stoof.
- Serveer de barbacoa op een tortilla met limoen partjes, ingelegde ui en wat verse koriander en .. genieten maar




