Pekelen en roken van vlees en vis kan een eerste keer een spannende aangelegenheid zijn. Daarom adviseer ik om eerst een een relatief goedkoper stukje vlees te gebruiken en kip te gaan roken. Dit is echt zo’n recept wat ik zelf met grote regelmaat maak. De gerookte kipfilet is heerlijk om te eten bij een warme maaltijd maar maak gerust een heel stuk meer. Verpak de kipfilets los en doe ze in de diepvries: een salade maken op een warme dag? Heerlijk met gerookte kip! Een snelle supermarkt pizza pimpen? Gerookte kip en BBQ saus en je kent hem al niet meer terug.
Gerookte kip
Ingrediënten
- 6 kipfilets
- 3 liter natte pekel
- Rookhout naar keuze
Instructies
- Bereid de dag van te voren de natte pekel voor zodat deze goed afgekoeld is.
- Maak de kipfilet schoon door pezen en eventuele bloedvaatjes weg te snijden.
- Doe de kipfilet in de pekel en laat deze ongeveer een uur pekelen (draai regelmatig even de kipfilet om)
- Dep de kipfilet droog en laat deze een nog een uur nadrogen in de koelkast of een rekje of roostertje (zodat de lucht ook goed onder de kipfilet kan).
- Bereid de BBQ voor om indirect te gaan roken op een temperatuur van ongeveer 85°C.
- Leg de kipfilet weg van de kolen, voeg rookhout toe en rook de kipfilet naar een kerntemperatuur van 72°C.
- De kipfilet kan je warm eten maar als je deze in een afgesloten zak in de koelkast een dag legt smaakt hij nog beter (de rook trekt dan beter en meer door de hele kipfilet).
Pekel voor kip
Ingrediënten
- 3 liter water
- 125 gr zout
- 150 gr bruine bastardsuiker
- 2,5 el Favoriete bbq rub ik heb zelf de BBQuality Chicken Rub gebruikt
Instructies
- Breng 1 liter water aan de kook en voeg daaraan alle kruiden toe.
- Roer dit al kokend tot alle zout & suiker goed opgelost zijn.
- Giet in een grote pan of bak het koude water en de gekookte kruidenoplossing en roer dit goed door.
- Zet dit koel weg en laat deze geheel afkoelen voordat je kip toevoegd (je wilt de kip niet al gaan garen in rest warmte)