Surf ‘n’ Turf is van origine een gerecht wat schaal en schelpdieren (veelal garnalen, scampi, kreeft) combineert met rood vlees. Surf verwijst naar de schaal en schelpdieren( uit de oceaan (surfing) en turf komt van de Engelse term turf wat graszode betekend, een iets andere betekenis als het Nederlandse turf (veengrond) dus.
Deze maal wordt het vlees of de grote garnalen niet gegrild (wat je wel verwacht met een BBQ bereiding) maar alles komt uit de pan. Gietijzeren pannen zijn onlosmakelijk verbonden met koken op vuur en houtskool.
Heel heel heel vaak krijg ik de vraag waarom ik zoveel BBQ’s heb staan (je gebruikt er toch maar 1 per keer). Dit gerecht is een mooi voorbeeld waarom ik er meerdere heb. De gebakken aardappelen gaan in de waterroker (mooi en stabiel op temperatuur en geen omkijken meer naar) , de pan met boontjes en gietijzeren pan om te braden gaan weer op de kettle (zonder deksel). Zo zie je maar: 1 gerecht, twee verschillende bbq’s. Als ik een 3+ gangen diner maak is het van te voren altijd een logistieke puzzel om te kijken wat je aan BBQ’s aan zet en naar welke temperatuur brengt en voor welk doeleinde (direct / indirect, open of dicht, laag of hoge temperatuur).
Maar daarvoor lezen jullie niet dit stuk… Nu het recept voor de Surf ‘n’ Turf. Hierbij twee kleine opmerkingen: ik heb gekozen voor “makkelijke aardappelpartjes” en sperzieboontjes als bijgerecht. In plaats van aardappelpartjes heb ik aardappel schijfjes ervan gemaakt. De sperzieboontjes zijn gewoon een standaard bereiding in een pan kokend water (let op dat je pan wel tegen “kolen” kan) op de BBQ.
Surf 'n' Turf
Ingrediënten
- 300 gram Biefstuk ik had nog 2 biefstuk liggen van Halsebroek Wagyus
- 200 gram grote garnalen gepeld en ontdarmd
- 5 tenen knoflook geperst
- arachideolie
- 1 halve limoen
- 1,5 eetlepel ghee
Extra benodigdheden
- gietijzeren pan
Instructies
Voorbereiding
- Zest een halve limoen en knijp hem uit
- pers de knoflook en meng dit met de olie en het sap en zest van de limoen.
- Verwarm in een gietijzeren pan met de knoflook olie op een laag vuur tot je hele keuken naar de knoflook ruikt.
- Giet de olie in een mengkom en laat deze afkoelen.
- meng de garnalen door de afgekoelde olie en zet dit voor minimaal 8 uur in de koelkast
- Haal de biefstuk uit de verpakking en dep deze goed droog.
- Zout beide zijden lichtjes en leg de biefstuk voor minimaal 8 uur terug in de koelkast
Bereiding
- Laat de garnalen in een vergiet uitdruipen
- Smelt de ghee in een gietijzeren pan terwijl deze op een middel tot hoog vuur opwarmt.
- Haal de biefstuk uit de koelkast en kruid hem aan 1 zijde stevig met zout en een beetje peper.
- Leg de biefstuk in de pan (gekruide kant onder) en kruid de bovenkant nu ook stevig met zout en een beetje peper.
- Hou de biefstuk continue in beweging en draai hem regelmatig. Vooral de continue beweging is van belang.
- Blijf bakken tot de biefstuk een kerntemperatuur heeft van 50°C
- Haal hem uit de pan en dek hem losjes af met aluminium folie.
- Bak nu de uitgelekte garnalen in de gloeiend hete gietijzeren pan (wederom: blijven bewegen) gaar.
- Haal de garnalen uit de pan en zet de pan van het vuur af op een veilige plek.
- Trancheer de biefstuk en leg deze dakpansgewijs met de garnalen mooi op een bord.
Makkelijke aardappelpartjes
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen kleintjes
- 20 gram potato power
- scheut vloeibare margarine
Instructies
- Meng in een schaal de vloeibare margarine en de kruiden goed door elkaar.
- Borstel de aardappelen goed schoon (niet wassen we willen geen natte velletjes)
- Snij de aardappelen in 4 parten en gooi deze in de bak met margarine en kruiden
- Meng de aardappelen en de kruiden goed door elkaar
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verdeel de aardappel partjes hierover heen
- Bereid een BBQ voor op 200°C en indirecte bereiding
- Plaats de ovenschaal indirect en sluit de bbq
- Gooi de aardappelen om na een minuut of 20.
- Laat de aardappelen nog een 10 minuten bakken