Toen ik dit bericht voor BBQuality.nl schreef was ik er heilig van overtuigd dat dit recept in geen enkele dieet zou passen. Door oplettende lezers werd ik aangenaam verrast: Dit fluweelzachte maar “iet wat vette” recept pas dus wel in een dieet :D. Er bestaat blijkbaar iets wat een high-fat, low-carb diet heet. Veel vet: weinig calorieën. Mocht je dus aan de lijn willen denken maar wel van dit gerecht willen genieten kan je je geweten sussen: dat mag. Dit recept is fluweel zacht met een verfrissende ondertoon van citroen, zoet en knapperig door de sugar snaps (en tauge). De hartige smaak van de hoisin-saus maak het helemaal af.
Buttered Beef
Ingrediënten
- 400 gr Angus biefstukpuntjes
- 200 gr sugar snaps
- 100 gr tauge
- 200 gr gezouten roomboter
- 3 tenen knoflook
- 3 el vers citroensap
- hoisin-saus
- sesamzaad
- gebakken uitjes
- rookhout naar keuze
Instructies
- Bereid je BBQ voor in twee zones en goed heet.
- Blancheer de sugarsnaps in ruim kokend en gezouten water ongeveer voor 1 minuut. Spoel af met koud water en dep ze droog met een keukenpapier.
- Blancheer ook de tauge voor 1 minuut (wederom: afspoelen met koud water en droog deppen)
- Smelt in een pan met dikke bodem de boter op een middellaag vuur: zodra de boter voor ongeveer de helft gesmolten is pers je de knoflook en voeg je dit samen met het citroensap toe en laat je de boter verder smelten.
- Roer regelmatig en als alle boter gesmolten is zet je het vuur laag en hou je de boter warm (de knoflook smaak trekt nu goed in de boter/citroensap)
- Voeg een handje rookhout toe aan de kolen, leg de sugarsnaps direct boven de kolen om te grillen en de biefstukpuntjes indirect om te roken.
- Prik in 1 puntje een kernthermometer: de biefstukpuntjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 40 a 45 graden. Meer echt niet en JA dat kan heel snel gaan (hier was dat al in 1,5 minuut) afhankelijk van de temperatuur van de bbq.
- Vergeet het deksel niet te sluiten om te rook te vangen
- Intussen ben je de sugar snaps ook dus aan het grillen met een lekkere stoot rook erbij. Draai na 2 a 3 minuten de sugar snaps om en grill ze weer twee a 3 minuten.
- Neem een grote beslagkom doe hier de taugé in, de biefstukreepjes en de sugarsnaps. Overgiet dit met de botersaus en meng dit heel goed door elkaar heen.
- Verdeel dit over borden, trek een paar strepen hoisin-saus er overheen en garneer met sesamzaad en gebakken uitjes.
- Serveer eventueel met rijst of mie en kroepoek.