Southern Dutch BBQ mini Fatty

Begin 2018 lanceerde Southern Dutch BBQ een nieuwe lijn met rubs. Naar aanleiding hiervan riepen ze de BBQ-scene in Nederland op om een aantal recepten te verzinnen voor ze. Zo gezegd zo gedaan.

De rubs van Southern Dutch BBQ dragen de gevleugelde namen “Pinch of Heat”, “Touch of Sweet” en om de boel af te ronden hebben ze ook nog een “Finishing Dust”.

Al bij de pinken test (pink in de rub en proeven) was ik aangenaam verrast door de diepgang van de rubs. Het verschil tussen de rubs is gelijk proefbaar en doen hun namen meer dan eer aan. Ze zijn lekker medium grof (vaak zijn rubs super fijn) behalve de dust uiteraard. Hierdoor laten ze zich lekker inwrijven.

Ik denk dat deze rubs standaard in mijn assortiment opgenomen gaan worden.

Mijn recept

Ik heb er voor gekozen om eens niet met fancy stukken groot vlees aan de slag te gaan maar een iets andere versie te maken van onze huis-favoriet “de fatty”.

Mini Fatty

Ingrediënten
  

  • 300 gram gehakt half om half
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 1 handje geraspte kaas
  • 2 el HEKS’NKAAS® tomaat basilicum
  • 12 repen ontbijtspek
  • 4 el Southern Dutch BBQ Pinch of Heat
  • 2 el panko

Glaze

  • 5 el Sweet Baby Ray BBQ saus
  • 1 scheut cola geen light... echte met suiker
  • 2 el Southern Dutch BBQ Touch of sweet

Extra benodigdheden

  • kernthermometer
  • vershoudfolie
  • siliconen kwastje
  • hersluitbaar diepvrieszak (1 liter)
  • rookhout naar keuze

Instructies
 

  • Snij de champignons in plakken en halveer deze.
  • Bak de champignons aan
  • Maak van de repen spek een vlechtwerk (net als vroeger met strookjes papier voor de paasmandjes op school) op een stuk vershoudfolie.
  • Strooi 2 eetlepels Pinch of Heat over het vlechtwerk
  • Meng het gehakt met 2 el Pinch of Heat en de panko
  • Vul de diepvries zak met het gehakt en maak hier een plak van (de zak hoef niet helemaal tot de rand gevuld te worden. De plak moet op het vlechtwerk passen met nog een cm of 1,5 a 2 aan de randen over)
  • Knip de zak open en leg het gehakt op een tweede stuk vershoudfolie
  • verdeel over het gehakt de HEKS’NKAAS®, champignons en geraspte kaas.
  • Nu komt het lastigste werkje. Rol met behulp van de vershoudfolie het gehakt op en wrijf de "lasnaad" goed dicht en zorg er voor dat de "stompe" kanten ook goed dicht zijn.
  • Plaat de gehakt rol op het spek en wikkel het spek met behulp van de folie rond het gehakt en vouw de spek overal goed dicht.
  • Leg de rol een half uurtje terug in de koelkast om wat op te stijven
  • Plaats je kernthermometer in de wand van de fatty, in het gehakt dus: deze wil je meten niet de vulling
  • Bereid je BBQ voor op 150°C indirect
  • Plaats de fatty indirect en voeg rookhout naar keuze toe.
  • Meng de ingrediënten van de glaze op een laag vuurtje (niet laten koken!)
  • Zodra de fatty een kerntemperatuur van 40°C heeft breng je een eerste lak laag aan.
  • Herhaal dit bij de 50°C en de 60°C.
  • Zodra de fatty een temperatuur heeft van 70°C leg je hem 5 a 10 minuten te rusten en snij hem daarna aan.
  • Smakelijk eten

In dit recept worden een aantal producten van specifieke merken gebruikt. Het gebruik van deze producten is naar aanleiding van een product placement afspraak, goodie bag, prijs in prijsvraag of andere reden waarbij ik deze producten zelf niet aangeschaft heb.
Dit betreft de volgende producten:

  • Alle Southern Dutch BBQ kruiden – Producten afkomstig uit prijsvraag

Overige producten welke met merk genoemd worden betreffen producten welke mijn persoonlijke voorkeur hebben, echter boven staande producten zijn positief bevonden door mij: anders had ik deze alsnog niet gebruikt!

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]
reb: 1