Al een tijdje lag er een pondje wagyu tartaar te schreeuwen om aandacht in de diepvries. Nu vind ik een klassieker tartaar om te smullen (half gepekelde eidooier erbij en voor de rest uiteraard de klassieke garnituren) en vanuit dit idee heb ik mijn creativiteit eens laten gaan en heb ik een burger gemaakt gebaseerd op deze klassieke tartaar. Als je de verpakking van supermarkt tartaar leest schrik je wel een beetje: 10 a 12 minuten rulbakken? Nee voor deze burger mag je toch echt naar de slager gaan om GOEDE tartaar te halen!
Het is essentieel dat je tartaar hebt die je rauw kan eten, de echt goede tartaar. Nu had ik zelf tartaar van wagyu maar dit hoeft niet perse! Elke tartaar is geschikt voor deze burger. Tartaar kenmerkt zich alleen wel door het lage vet gehalte. Het is dus echt van belang dat deze burger maar twee minuten per kant gebakken wordt: wel een mooie korst maar zeker rare tot medium-rare aan de binnenkant. Persoonlijk vind ik verder door gebakken zonde van de tartaar.
Deze burger is eenvoud ten top: weinig kruiden in het vlees en minimale garnituren. Maar wel allemaal ingrediënten die je terug ziet komen bij een klassieke tartaar….
Tartaarburger met truffelmayonaise
Ingrediënten
- 500 gr verse rundertartaar van slager
- 2 tl mosterd
- 1 scheutje worchestershire saus
- 1 eidooier
- peper en zout
- 4 broodjes naar keuze
- 3 grote augurken
- 1 grote ui
- 6 eetlepels truffelmayonaise let bij het kopen er echte truffel inzit en niet alleen truffelolie
Instructies
- Bereid de BBQ voor om direct op hoge temperatuur te gaan grillen
- Snij de augurken in dunne plakjes en de ui in dunne ringen.
- Meng de tartaar met de mosterd, worchestershire en de eidooier en breng deze op smaak met peper en zout.
- Vorm 4 stevige burgers (welke iets breder dan de broodjes zijn) en leg deze afgedekt met folie terug in de koelkast.
- Snij de broodjes door en grill deze even kort boven de kolen.
- Grill de tartaarburgers kort maar heet een 2 minuten per kant (wees met voorzichtig omdraaien en van de BBQ af te halen, ze kunnen wat minder vast zijn dan wat je gewend bent).
- laat de tartaarburgers even rusten terwijl je het broodje klaar maakt.
- Besmeer alle gegrilde kanten van de broodjes met truffelmayonaise. Beleg de onderkant met een paar plakjes augurk.
- Let hier op de tartaarburger, een paar ringen ui en het bovenste gedeelte van het broodje.