De herfst vraagt om warme en speciale gerechten. Dit gerecht is een echt een topper om tijdens een speciaal zondag diner te serveren. De klassieke Beef Wellington maar dan met een wilde twist: Een wildzwijn wellington.
Wildzwijn Wellington
Ingrediënten
- 700 gr Wildzwijnhaas
- 2 el roomboter
- 1 portie kastanje puree zie onderstaand recept
- 200 gr paddestoelenmix zwammen, portobello, shimeji
- 50 gr kaantjes
- 1 grote lap bladerdeeg bijv van Tante Frannie
- 3 eigeel
Instructies
- Dep de wildzwijnhaas droop en zout deze met vers gemalen zout.
- Braad de wildzwijnhaas even kort maar zeer heet rondom aan in de roomboter.
- Neem de wildzwijn uit de pan en bak gelijk de paddenstoelenmix.
- Spreid deze uit op keukenpapier om ze vet vrij als mogelijk te worden.
- Pak de wildzwijnhaas in met vershoudfolie en leg deze voor een half uur in de diepvries
- Zorg ervoor dat je BBQ een temperatuur heeft van ongeveer 200°C en je indirect kan BBQ’en.
- Leg een paar stroken vershoudfolie neer en verdeel hierover een laag kastanje puree die groot genoeg is om zometeen de wildzwijnhaas mee in te pakken.
- Verdeel hierover de kaantjes en de gebakken paddestoelen mix.
- Verwijder de folie van de wildzwijnhaas en leg deze boven op de plak met vullingen.
- Rol het pakket dicht met behulp van de vershoud folie zodat de wildzwijn haas goed ingepakt is (zorg ook dat de randen goed dicht zitten)
- Leg het bladerdeeg op je aanrecht en leg de rol kastanjepuree met paddenstoelen en wildzwijn op ongeveer 1/3 van de rand (zonder folie uiteraard).
- Vouw het bladerdeeg dicht waarbij je een rondom een platte rand van ongeveer 2 cm aanhoudt.
- Probeer zoveel mogelijk de vorm van de rol aan te houden zodat deze zo strak als mogelijk ingepakt is. Duw de rand rondom aan met een vork.
- Plaats een kernthermometer en zorg dat het bladerdeeg goed rond de thermometer geknepen zit (je wilt voorkomen dat de wellington een ventilatie gat heeft).
- Smeer het bladerdeeg in met los geklopt eigeel en maal er een beetje grof zout overheen.
- Leg de wellington op een aantal vellen bakpapier indirect weg van de kolen. De vellen bakpapier moeten voorkomen dat het bladerdeeg te veel tussen de spijlen van je rooster zakt.
- Bak de wellington nu voor een minuut of 45 tot je een kerntemperatuur hebt van ongeveer 65°C.
- Mocht het bladerdeeg op een gegeven moment te hard “kleuren” dan pak je de wellington losjes in met aluminium folie maar verwijder dit wel minimaal 5 minuten voor het einde (ongeveer).
- Warm in tussentijd de overige kastanje puree terug op. Laat de wellington een minuutje of 10 rusten voor het aansnijden. Serveer de Wellington met de overige kastanje puree en smakelijk eten!
koffie-kastanjepuree
Ingrediënten
- 200 gr tamme kastanjes gepeld (ongepeld ongeveer 300 gram)
- 250 ml melk
- 1 kopje espresso
- peper en zout
Instructies
- Pel de kastanjes, het lichtbruine velletje rond de kern mag je laten zitten.
- Doe de kastanjes en melk in een pannetje en breng op een zacht vuur aan de kook.
- Kook dit voor 20 minuten tot de kastanjes zacht zijn en de melk wat ingekookt is.
- Doe de kastanjes en de helft van de melk en een scheut espresso in een keuken machine en draai tot je een gladde massa krijgt.
- Als de puree te vast (droog) is voeg dan nog wat warme melk en espresso toe.
- Breng eventueel op smaak met wat zout.