Vanaf het moment dat ik BBQ hou ik veel andere blogs bij opzoek naar inspiratie (of gewoon heerlijke recepten). Een van de eerste recepten die ik toevoegde aan mijn favorieten was roosterbrood. Zeker na de enorme opkomst van Zuid-Afrikaans BBQ’en (Braai) kwam dit recept weer op mijn radar. Tijd om deze maar eens te gaan maken.
Op het blog van Mac’s BBQ pit was ik dit recept tegen gekomen en eigenlijk heb ik daar weinig aan toe te voegen: Heerlijk, leuk en erg orgineel om een broodje zo af te bakken op de BBQ. Ik zou de Mac geen eer aandoen door te zeggen dat ik dit recept zelf helemaal uitgezocht heb. Nee: dit recept is zo goed als 1 op 1 overgenomen van zijn site.
Roosterbrood
Ingrediënten
- 400 gr bloem
- 3,5 gr zout
- 2,3 gr suiker
- 250 ml handwarm water
- 2 el olijfolie
- 12,5 gr verse gist
- OF
- 2 tl gedroogde gist
Instructies
- Bereid eerst het deeg voor het roosterbrood door de bloem, suiker, zout en de olie in een
- bak en begin dit te mixen met deeghaken.
- Zorg ervoor dat het water handwarm is (om gist goed zijn werk te laten doen) en voeg dit met kleine beetjes toe.
- Blijf dit kneden tot er een bal ontstaat.
- Kneed deze bal nog enkele minuten met de hand tot je een soepel deeg hebt.
- Leg deze in een kom, dek hem af met een theedoek en laat hem rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer een half uurtje).
- Kneed het deeg even door en verdeel het in 8 ongeveer gelijke bolletjes en duw deze plat tot ongeveer 1,5 a 2 cm dik.
- Grill ze ongeveer een 3 minuten. Draai ze om en grill ze nogmaals 3 minuten.
- De broodjes zijn klaar zodra ze een beetje hol klinken als je er op klopt.