Na mijn kleine mishap qua site van een paar maanden terug ben ik een aantal recepten kwijt geraakt: balen maar ook weer een goed excuus om de gerechten opnieuw te maken! In 2017 (damn das lang geleden) heb ik deze burger gemaakt en nu een “redo” gegeven: Een caesar salade als burger!
Een tijd geleden waren er erg leuke filmpjes op YouTube van sterrenkoks die de ingrediënten van een gerecht namen (van de gouden bogen restaurants) en dan gebruikten voor waanzinnige gerechten.
Een idee daagde in mij op.
Ken je dat probleem dat je mensen uitnodigd om te komen eten en op de vraag “wat zou je willen eten” het “ik-denk-aan-lijn-tactische” antwoord volgt: Doe mij maar een salade of zo…
Dus een caesar salade zou een mooi gerecht voor ze zijn? Mooi: Ik pak de ingrediënten wel en maak er een BBQ gerecht van.
Waar uit bestaat tegenwoordig een caesar salade als je deze besteld bij een restaurant? Een groene salade met kipstukjes, croutons, ei, Parmezaanse kaas en de bekende caesar dressing (en vaak wat bacon erbij). Laten we dit gerecht volledig gaan afbreken en dat vertalen naar een mooie hamburger.
- De sla wordt gewoon het bedje groen op de burger
sla – check - De kipstukjes veranderen we naar kippengehakt met wat parmezaanse kaas, kruiden en broodkruimels wordt dit een mooi burger
kip – check
parmezaanse kaas – check
broodkruimels van de croutons – check - Ei en dressing hou ik in ere en gebruik ik samen met de bacon als garnituur en aankleding.
ei – check
dressing – check
bacon – check
Volgens mij kan er nu niemand meer zeggen: maar ik wilde een caesar salade! want die krijgen ze van me, een beetje anders dan normaal maar volledig vanaf de basis gezien klopt het wel….
Voor het gemak staat onder het recept van de burger ook nog het recept voor de kipkruiden en de caesar dressing vermeld.
Caesar Burger
Ingrediënten
- 400 gr kippendijen of kies kant en klaar kippengehakt
- 2 eetlepels kipkruiden
- 1.5 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels middelfijn gestampte croutons de twee eetlepels is NA het malen! eventueel te vervangen door panko
- 2 broodjes naar keuze
- 150 gram spekblokjes
- 1 Little Gem
- 2 eieren
- 8 eetlepels ceasar dressing maak deze een dag eerder voor een diepere smaak
- Peper & Zout
Instructies
- Maal de kippendijen tot gehakt. Als je kant en klaar gehakt gebruikt kan je het malen uiteraard overslaan
- meng het gehakt met de kipkruiden, de middelfijn gestampte croutons en de Parmezaanse kaas en meng dit stevig door.
- Breng op smaak met peper en vorm 4 hamburgers van circa 10 a 12 cm doorsnede zijn. Je gebruikt maar 100 gram per burger dus deze zullen platter zijn dan wat je gewend bent.
- dek de burgers af en leg ze terug in de koelkast.
- Mocht je nog geen dressing gemaakt hebben doe dit dan nu maar je bent wel te laat....
- kook de eitjes hard (bij mij persoonlijk is dat voor een M-ei ongeveer 7 minuten)
- bak de spek goed uit en laat deze uitlekken in een vergiet. Laat het vet afkoelen in de koelkast (of in diepvries om het echt snel te laten stollen).
- pluk een paar mooie bladen van de sla en was deze
- snij de eitjes in plakken.
- Grill de hamburgers ongeveer 2 a 3 minuten per kant (ze zijn dunner dus ze gaan sneller)
- Snij het broodje door en besmeer dit met het spekvet (zowel de bodem als de kap). Leg hierop een paar blaadjes sla en een kipburger.
- Doe twee eetlepels dressing op de burger en leg hierop de tweede burger gevolgd door de ei plakjes.
- rond het geheel af met wederom twee eetlepels dressing en besprekel het geheel royal met de uitgebakken spek.
- Prik het deksel vast en serveren maar
Kipkruiden
Ingrediënten
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1/4 theelepel koriander
- 3/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 3/4 theelepel tijm
- 1/4 theelepel chilipoeder
Instructies
- Meng alle kruiden door elkaar en bewaar de kipkruiden in een afgesloten bakje.
Caesardressing
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 100 milliliter olijfolie
- 50 milliliter witte wijnazijn appelazijn, appelciderazijn kan allemaal als het maar een lichte kleur azijn is
- 3 eetlepels mayonaise hellmann's heeft mijn persoonlijke voorkeur
- 1 ansjovisfilet
- 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
- Peper & Zout
Extra benodigdheden
- staafmixer
Instructies
- Snijd de knoflook grof en doe samen met de rest van de ingrediënten voor de dressing in een hoge kom/ beker.
- Mix met een staafmixer tot een glad geheel.
- breng op smaak met peper en zou
- Geen staafmixer? Snijd de knoflook en ansjovis dan heel fijn en meng alles goed door elkaar