Indirecte Italiaanse Bacon Burger (gerookt op een plankje met extra houtsnippers)

Een hamburger maar dan eens niet gegrild: gerookt op een plankje met wat extra houtsnippers: door de extra spek IN en OP de burger kan deze jongen dat zeker hebben. Af en toe sla je de plank mis maar deze jongen was zeker een topper! Het sappige vlees met stukjes spek, de extra uitgebakken spek er op en dan afgemaakt met pesto en gerookte tomaten jam… oh man…..

 

Indirecte Italiaanse Bacon Burger

Gerookte tomatenjam , pesto en heel veel spek.....

Equipment

  • 1 of 2 rookplankjes zodat je genoeg ruimte hebt voor al je burgers
  • Kernthermometer

Ingrediënten
  

Burgers

  • 500 gram grof gemalen gehakt naar keuze
  • 50 gram uitgebakken spekblokjes
  • 1 ei-dooier
  • 15 gram Napoleon meat rub
  • 1 kleine ui gesnipperd

De rest van de burger

  • 4 hamburger broodjes
  • 4 plakken nep cheddar smelt kaas
  • 8 repen uitgebakken spek
  • 6 eetlepels pesto
  • 6 eetlepels gerookte tomaten jam zie recept hieronder
  • sla naar keuze
  • eventueel gekarameliseerde ui voor de liefhebbers

Instructies
 

Voorbereiden

  • snipper de ui rag fijn en meng alle ingrediënten goed maar luchtig (met een vork) door elkaar
  • zorg dat alles goed gemengd is maar niet tot 1 grote pasta kneden
  • maak hier 4 mooie burgers van en leg alvast op je rookplankjes en leg deze afgedekt met vershoudfolie minimaal een uur in de koelkast.

Bereiden

  • bereid een BBQ voor om indirect te kunnen grillen.
  • Bak in een skillet de spekrepen krokant (als je geen kant en klare uitgebakken spek had)
  • leg je rookplankjes met de burgers direct boven het vuur en plaats in 1 burger de kernthermometer (of meet regelmatig de kerntemperatuur).
  • Voeg wat rookhout toe aan en sluit de BBQ
  • Draai de burgers zodra ze in de buurt van de 50 a 55 graden komen eens om op het plankje.
  • Zodra de burgers bijna klaar zijn (bij 70 zijn ze zeker klaar - en geschikt voor iedereen om te eten) leg je een plankje kaas er op. De deksel van de BBQ mag je nu wel open houden: door de warmte van de burger smelt het toch wel.
  • Snij de broodjes open en grill de snij kant direct boven het vuur tot ze lekker krokant zijn.
  • Warm de spek nog even terug op.

Burger bouwen

  • verdeel de tomaten jam over de onderkant van het broodje
  • doe hierop wat sla en leg hier op de gerookte bacon burger
  • Vervolgens leg je hier een paar repen spek op en verdeel je de pesto over de burgers.
  • Voor de liefhebbers: hier wat gekarameliseerde ui
  • Bovenkant van het broodje erop: prikker er in zodat hij niet omvalt en serveren maar!

Gerookte tomaten jam

Bij een kaasplankje, als topping op een burger of "zo" op toast: je blijft eten van de jam met een twist

Ingrediënten
  

  • 200 gram snoeptomaten
  • 625 gram roma-tomaten
  • 3 snoep/mini paprika's (of 3/4 normale paprika)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 theelepel speculaas / koek kruiden
  • 1,5 theelepel chipotle poeder (te vervangen met een 50/50 mengsel van gerookte paprika poeper en cayennepeper)
  • 1,5 theelepel komijn (djinten)
  • 1 biologische citroen
  • rookhout naar keuze

Instructies
 

  • Snij de paprika en tomaten in stukken (hoe fijner de stukjes: hoe fijner het eind resultaat)
  • pel en pers de knoflook.
  • Doe alle ingrediënten in een pan.
  • rasp de schil van een halve citroen en pers (de andere) helft uit: doe de zest en het citroensap bij de vorige ingrediënten.
  • Zet de pan op een een middel hoog vuur aan de kook met regelmatige roeren aan de kook: je zult zien dat je al heel snel veel vocht vrijkomt en je een dunne saus krijgt).
  • Stook een BBQ op om op 180°C indirect te gaan roken.
  • Als de BBQ op temperatuur is giet je 3/4 pruttelende saus in een grote braadslede en zet je deze indirect op de BBQ.
  • Voeg je rookhout toe en rook dit mengsel voor ongeveer 15 minuten.
  • giet het gerookte mengsel terug in de pan en proef (voorzichtig) wat: De rooksmaak wordt nog wat intenser door het inkoken maar als je denkt dat hij te aanwezig wordt dan kan je het 1/4 niet gerookte mengsel toevoegen. Denk je dat het wel goed komt: rook dan het resterende mengsel evenlang.
  • Laat intussen het mengsel op een laag pitje sudderen tot er een dikke jam achtige prut ontstaat (sorry kon geen betere omschrijving verzinnen). (voor gaande weg het pruttelen de extra gerookte saus mengsel ook toe)
  • Als je de gewenste dikte hebt bereikt kan je eventueel met een staafmixer alles nog gladder maken.
  • Laat de tomaten jam afkoelen en bewaar het in een afgesloten potje en eet het overal waarbij je denkt: dit kan wel eens lekker zijn.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

[instagram-feed]
reb: 1