Pico de gallo

Regelmatig probeer ik recepten voor garnituren te vinden en uit te proberen welke een beetje buiten de “standaard” vallen. Iedereen die wel eens een Picanha gegeten heeft, in een restaurant of zelf gemaakt van de bbq, kent wel een chimichurri (deze van BBQ-Helden is trouwens wel mijn favoriet) als klassieke garnituur. Helemaal niets mis mee. Maar ik was opzoek naar iets anders en kwam zodoende uit bij het Mexicaanse broertje: de Pico de gallo.

Pico de gallo betekent letterlijk “hanensnavel” maar geloof me er komt geen haan in de buurt van dit gerecht. Tijdens het maken zal je er wel snel achter komen dat Mexicanen even dol zijn op hun vlag als wij Nederlanders op de kleur Oranje. Als je het recept leest en de ingrediënten  ziet herken je gelijk de Mexicaanse vlag: gelijke delen groene paprika, witte ui en tomaat. Maak dit af met een chili peper, zout wat limoensap en je bent “het haantje” van keuken!

Serveer het bij vlees of kip voor een instant Zuid-Amerikaanse tint of gebruik het als een dip bij wat tortilla chips.

Optioneel kan je ook nog wat koriander toevoegen (maar ben daar zelf geen fan van) of een scheutje tequilla. Leef je uit: het is een basis recept.

Pico de Gallo

Ingrediënten
  

  • 1 rode chili peper
  • 250 gr snacktomaatjes
  • 2 stuks limoen
  • 1 groene paprika
  • 1 middelgrote ui
  • grof zeezout

optioneel

  • verse koriander

Instructies
 

  • Snipper de ui zo fijn als mogelijk (en met fijn bedoel ik echt 3x3 mm groot)
  • Snij de snacktomaatjes midden door en haal de zaden en vocht met een theelepeltje er uit. Snij het vruchtvlees in evengrote stukjes als de ui
  • Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika en chili peper en snij ook deze in weer even grote stukjes als de overige ingrediënten.
  • Meng nu gelijke delen van de ui, paprika en tomaat met de chili peper. (je ziet nu waarom het een Mexicaans gerecht is - tada de kleuren van de Mexicaanse vlag)
  • Maal over dit mengsel grof zeezout en knijp 1 a 1,5 limoenen uit over de mix.
  • Zet dit voor een nachtje in de koelkast zodat smaken zich goed kunnen mengen.
  • Bestrooi eventueel voor serveren met verse koriander (zelf geen voorstander van maar dat is een smaak keuzen).

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]
reb: 1