Bereid een BBQ of smoker voor om op 150°C te kip indirect te gaan garen. Let op: bij dit gerecht wordt er eens niet gerookt.
Giet de marinade weg (nee ook nu mag je het niet opdrinken: er heeft rauwe kip een nachtje in geslapen dus het is niet meer "veilig" voor consumptie) en dep de koteletten droog.
Bestrooi ze royaal met de kruiden (ongeveer een eetlepel per kant).
Leg de kip op de BBQ (weg van de kolen) en gaar ze tot een kerntemperatuur van 65°C.
Terwijl de kip gaart kan je alvast de saus maken door de resterende cola, rum en BBQ saus op een laag vuurtje voor een minuutje of 15 te laten sudderen.
Bij een kerntemperatuur van 65°C haal je de kip van de BBQ en doe je ze in een grote beslag kom. Schuif de lucht van de BBQ vol open om de temperatuur omhoog te krijgen (eventueel alvast een starter met nieuwe kolen/houtskool aansteken en deze erbij doen).
Giet de saus over de kip en wentel deze er goed doorheen.
Grill de koteletten nu af tot het velletje mooi donkerbruin en knapperig is.
Serveer deze kip met gele rijst en doperwten en waan je heel even op Cuba: Buen provecho!