Een van de meest belangrijkste regels als je aan het BBQ’en ben is: Laat je eten niet aanbranden. Nu zou je het niet vermoeden als je de foto’s van dit gerecht ziet maar: verbranden is nu precies wat we met deze prei gaan doen!
Door het op hoge temperatuur “verbranden” van de prei krijgt het niet verbrande deel een heerlijk zachte, gepofte beetje zoetige ui smaak. Het gerecht lokt zeker te weten reacties uit als je het van de BBQ haalt en helemaal als je eters het daarna proeven!
Verbrande prei
Je verwacht het niet als je het eind resultaat ziet en proeft maar deze prei heb je echt helemaal bewust verbrand.
Ingrediënten
- 1 kg prei
- Grate Goods Mississippi Comback saus
- of (zelfgemaakte) Sriracha mayonaise als je zelf maakt: 1 deel sriracha 4 delen mayonaise
Instructies
- Bereid een BBQ voor om op 180°C direct te gaan BBQ'en
- Maak de prei NIET schoon (kontje en groen intakt laten)
- Spoel de prei zo goed mogelijk schoon en sla zo veel mogelijk vocht er af/uit
- Leg de prei op de BBQ en grill ze met gesloten deksel (wel af en toe keren) ongeveer 12 a 15 minuten tot de buitenkant zwart verbrand is en ze wat zacht aanvoelen.
- Niet echt een smakelijk zicht maar nu kan je tenminste eens zeggen: deze keer is het de bedoeling dat het eten verbrand is.
- Leg de prei op een snijplank en snij het kontje en een stuk van de boven kant af.
- Snij de verbrande bladen in en lift het binnenste, niet verbrande gedeelte eruit.
- Er zal nu zeker te weten zwarte stukje ook bij je “schone” prei komen maar dat maakt niet uit: een beetje “burned flavour” mag.
- Snij de “schone” prei in handzame stukken van ongeveer een 10 cm of zo.
- Leg alle prei stukken op een serveerplank en trek hier een zig-zag patroon met Mississippi comeback saus (of sriracha mayonaise) overheen (niet te veel: het gaat om de prei en niet de saus).