Knalrode spareribs (na het marineren dan toch) die op de bijna traditionele manier klaar gemaakt worden op de BBQ. Heerlijk afgelakt met een saus waar je smaakpapillen van gaan jubelen maar waar geen traditionele BBQ saus om de hoek komt kijken!Meestal zijn jullie van mij gewend dat ik jullie vrijlaat in de keuze voor merken / supermarkten, ik kan jullie tips geven maar normaal zal ik niet met klem een specifiek merk “pushen”. Behalve bij dit recept. Ik heb namelijk voor de char siu saus, roast red pork mix EN tropicdrank van de Jumbo geen 1 op 1 alternatief gevonden. Mochten jullie deze wel kunnen vinden: laat het me weten! Dan pas ik het recept aan naar een (steeds) algemenere versie.
Aziatische spareribs
Ingrediënten
- 2 spareribs met ketting
- 225 gr Lee Kum Kee Char Siu-Saus
- 1 verpakking Lobo Roast Red Pork Seasoning Mix
- 250 ml Jumbo Tropicdrank Banaan, Ananas & Passievrucht
- 2 scheuten Jumbo Tropicdrank Banaan, Ananas & Passievrucht
- 3 el honing
- 3 tenen knoflook
- 2 chilipepers
- 3 el sesamzaad
- 1 bosui
Instructies
Voorbereiding
- rooster 2 el sesamzaad en kneus deze (bijvoorbeeld met een vijzel), het is niet de bedoeling dat je ze helemaal fijn wrijft maar gewoon een beetje stuk. Dit kan ook met de pommel van je mes als deze vlak is (de pommel is het uiteinde van het heft trouwens).
- Meng voor de marinade 250 ml koud water met de Lobo Roast Red Pork, het sesamzaad en 1 eetlepel honing.
- Pers de knoflook uit en voeg deze ook toe aan de marinade.
- Meng als laatste de helft van de Char Siu saus hierdoor heen en roer dit echt super goed door.
- Verwijder het vlies van de binnenkant van de spareribs.
- Doe de spareribs in een afsluitbare zak en giet de marinade er over heen en verdeel de marinade zodat het overal zit. (Mocht je een vacuümmachine hebben: dit werkt echt het beste).
- Laat de spareribs ongeveer 12 tot 24 uur marineren.
Bereiding
- Bereid een BBQ voor om op ongeveer 110°C indirect te gaan roken.
- Leg de spareribs op de BBQ, voeg rookhout toe en rook de spareribs voor ongeveer 2,5 uur.
- Pak de spareribs (per streng) in in een dubbele laag aluminum folie en giet voordat je hem helemaal dicht vouwt hier per verpakking een lekkere scheut tropicdrank bij.
- Leg de pakketjes terug op de BBQ en laat deze voor de volgende 1,5 uur lekker garen.
- Terwijl de spareribs liggen te garen kan je (het laatste kwartier) alvast de laksaus gaan maken.
- Verwarm op een middelhoog vuur 250 ml van de Tropicdrank.
- Giet hier de rest van de char siu saus bij en 2 eetlepels honing.
- Maak de peper schoon (zaadjes er uit) en snij deze in fijne ringetjes.
- Voeg deze toe aan de saus en laat dit verder pruttelen tot hij ongeveer tot de helft ingedikt is.
- Als de 1,5 uur "folie" tijd er opzit haal je de spareribs voorzichtig uit de folie en leg je deze terug op de BBQ (nog steeds indirect).
- Lak deze royaal af met de saus en sluit het deksel.
- Wacht 15 minuten en herhaal het lakken.
- Dit doe je in totaal een 3 keer (dus 45 minuten).
- Na de laatste keer lakken rooster je de rest van het sesamzaad en snij je de bosui in fijne ringen.
- Als de spareribs klaar zijn bestrooi je ze met het sesamzaad en de bosui
- Smakelijk!