1 dag per jaar heb ik de absolute vrijheid om te bepalen wat familie OsFa gaat eten. Hierbij heb ik de totale vrijheid, ik hoef met niemand rekening te houden en mag zelf van a tot z alles bepalen (het komt er wel vaak op neer dat ik dit zelf mag gaan koken). En die dag is mijn verjaardag! Dit jaar heb ik gekozen voor een voorgerecht met warm gerookte zalm.
Ik heb eens goed rond gekeken in de voorraad- en koelkast en moet zeggen dat “voorgerecht met warm gerookte zalm” eigenlijk het gerecht geen eer aan doet. Dit is het namelijk uiteindelijk geworden:
Op een in lentebok geweekte cederhoutenplank gerookte zalm, geserveerd op een bedje van zoet gestoofde witlof afgerond met een frisse limoen tequilla dressing en balsamicoparels.
Dat is alleen nogal een gigantiesche titel voor een pagina :D
Dit recept is van het voorgerecht. Echter door het aanpassen van de hoeveelheden kan je hier eenvoudig een hoofdgerecht of lunch gerecht van maken.
- Voor een lunch gerecht serveer je de witlof en zalm op een vers gebakken demi baguette.
- Als hoofgerecht vergroot je de hoeveelheiden en serveer je het bijvoorbeeld met gratin dauphinois.
Warm gerookte zalm op een plank
Ingrediënten
- 250 gram zalmfilet met huid
- 50 cl lentebok bier
- Peper & Zout
- olijfolie
Extra benodigdheden
- cederhouden rookplankje
- kernthermo
Instructies
- Leg het rookplankje in een schaal en schenk hier de lentebok overheen. Laat dit minimaal 2 uur staan.
- Bereid de BBQ voor op indirect gebruik (+/- 180°C).
- Plaats het plankje voor 10 boven de kolen.
- Draai het plankje om en bestrijk de huid zijde van de zalm met olie, leg de zalmfilets op de plank en bestrooi met peper en zout.
- Sluit het deksel van de BBQ en laat de zalm in de rook van het plankje garen tot een kerntemperatuur van 45°C.
Gestoofde zoete witlof
Ingrediënten
- 2 stronken witlof
- 1,5 eetlepels ghee
- 2 eetlepels poedersuiker
Instructies
- Verwijder de buitenste bladen en snij het kontje van de witlof
- Pel de bladen tot je de kern overhebt (de kern mag weg)
- Snij de bladen in de lengte in dunne repen
- Smelt de ghee in een gietijzeren pan op een middelhoge temperatuur
- Voeg de witlof en de poedersuiker toe en stoof dit in ongeveer een 20 a 30 min op een laag vuur gaar.
Limoen dressing
Ingrediënten
- 200 gr crème fraîche
- 2 limoenen
- 1 klein scheutje tequila
- Peper & zout
- volle melk
Instructies
- rasp de schil van de twee limoenen (zesten dus)
- Knijp/pers de limoenen
- Meng de zest, limoen sap en tiquila met de de crème fraîche.
- voeg eventueel melk toe om een dunne yoghurt dikte te krijgen.
- breng verder op smaak met verse gemalen zout en peper.