Bakol ng manok (op zijn Filipijns klikt het tenminste nog spannend)

Bakol ng manok is overheerlijk en verrassend Filipijns streetfood. Bij de Nederlandse vertaling zijn er misschien een paar mensen die gaan gruwelen: Kippen maagjes. Maar ook dit is weer zo’n typisch gerecht: just give it a try! Het is een relatief goedkoop gerecht dus als je het nu echt niets vind is er nog geen man (of vrouw) overboord!

Het meest belangrijke deel van dit recept is de “voorbereiding”, het voorkoken van de maagjes maar het resultaat is een super malse spies die knalt van de smaak.

Bakol ng manok

Gegrilde kippenmaagjes: niet het meest gangbare stukje kip maar oh zo lekker

Equipment

  • bamboe prikkers
  • sauskwast

Ingrediënten
  

  • 500 gr kippenmaagjes

Voorkoken

  • 120 ml natuurazijn
  • 2 tl zout
  • 1 tl peperkorrels gekneusd
  • 1,5 cm verse gember
  • 4 tenen knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 1 sjalotje
  • 1 laurierblad

De saus

  • 2 el ketchup
  • 3 el Sriracha saus
  • 60 gr milde mosterd
  • 90 gr honing

Instructies
 

  • Spoel de maagjes goed en lang af en verwijder eventuele gelige stukjes vet
  • Doe de maagjes samen met de azijn in een schaal en laat deze 10 minuten staan
  • Snij en/of plet de gember, knoflook, citroengras en sjalot in grove stukken (inclusief de schil)
  • Schep de maagjes uit de azijn (niet afspoelen) en voeg alle ingrediënten voor het voorkoken toe. Voeg genoeg water toe dat de maagjes 2 a 3 cm onder water staan
  • Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de maagjes gedurende 1 a 1,5 uur: als het water te laag begint te worden: voeg dat wat extra warm water toe.
  • Week de spiezen goed en lang voor.
  • Haal de maagjes uit het kookvocht, en laat ze afkoelen. Stook intussen alvast een BBQ op om heet te gaan grillen.
  • Meng intussen de ketchup, sriracha saus, mosterd en honing goed door elkaar.
  • Snij de maagjes indien gewenst in kleinere stukjes en rijg ze op de spiezen.
  • Kwast saus over de spiezen.
  • Gril de spiezen in 5 minuten af, draai de spiezen om de minuut om (dus een stuk of 5 keer omdraaien) en kwast de "bovenkant" na het draaien nog een keer met saus.
  • Masiyahan sa iyong pagkain!

Aanbevolen artikelen