Griekse Kwartel (Caveman Style)

Kwartel, het mini neefje van de fazant, is een fantastisch stukje gevogelte: verfijnd, delicaat en bijna altijd culinair. Nu schuw ik niet voor een culinair hoogstandje op de BBQ. Ik vind leuk om een simpel gerecht om te bouwen naar een culinair gerecht. Maar dat betekend ook dat ik het andersom doe: Een luxe, culinair gerecht klaar maken op een minder verfijnde manier. En wat is er nog “ruwer” dan caveman style (direct tussen de kolen, zo in het vuur)?

Van BBQuality.nl kreeg ik een kwartel met de vraag: doe er eens “iets anders” mee. Nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd. De culinaire kookboeken erbij en wat bladeren, beetje surfen op het internet en binnen 15 minuten kreeg ik al een “out of the box” idee…

We gaan de kwartel caveman style doen. Nu is dat niet echt een goed idee om dat “zo” te doen want de kwartel moet toch echt langer dan een steak, dus iets van “bescherming” zou wel rond de kwartel moeten. Dit deed mij denken aan een gerecht wat ik ooit in Griekenland had gegeten, een soort van stoof wat in druivenbladen ingepakt was en direct naast het vuur gelegd werd. Ik had het: dat gaat het worden. Een Griekse kwartel in druivenbladen met pitabrood en tzatziki salade als bijgerechten.

Mevr. OsFa kreeg wel even de kriebels toen ze de kwartel zag. De kwartel zag er super uit, alleen de kop eraan vond ze niet helemaal fantastisch. Na wat zoeken en navragen bij lokale slagers kreeg ik een verhaal over “de kop” te horen die ik aannemelijk vond klinken. Of het 100% waarheid is: dat weet je nooit…

Vroeger kregen restaurants hun kwartels, konijn en hazen vanuit hun leveranciers geleverd met de kop er nog aan. Dit werd gedaan om te bewijzen dat ze geleverd kregen waar ze om gevraagd hadden. Zo werden slechte leveranciers er uit gefilterd die piepkuiken als kwartel en kat als konijn/haas verkochten.

Maar genoeg gebabbeld: tijd voor het recept! Maar eerst wat foto’s:

[foogallery id=”5448″]

Griekse Kwartel - Caveman Style

Ingrediënten
  

  • 4 Kwartels
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl venkelzaad (heel)
  • 1 el korianderzaad (heel)
  • 1 tl zout
  • 2 tl zwarte peper
  • 50 gr ongezouten boter
  • 500 gr Gepekelde druivenbladen
  • 8 pitabroodjes
  • 250 gr Tzatziki
  • 0.5 komkommer
  • peper en zout

Extra benodigdheden

  • een flink eind Slagerstouw

Instructies
 

  • Ontpekel de druivenbladen zoals beschreven staat op de verpakking.
  • Week het slagerstouw ook minimaal een uur in water.
  • Kneus in een vijzel Het venkel en korianderzaad flink terwijl je in een klein pannetje de boter smelt.
  • Voeg de kruiden allemaal toe aan de boter en roer dit goed door. Zet het vuur zo zacht als mogelijk is om de boter vloeibaar te houden terwijl je de kwartels schoonmaakt.
  • Verwijder de kop van de kwartel door de nek met een schaar zo dicht mogelijk bij de schouders door te knippen. Dit kan met een gewone schaar dus een wildschaar is geen vereiste.
  • Controleer de binnenkant van de kwartel of deze goed leeg is, heel soms kan het voorkomen dat het hart nog blijft zitten bij het schoonmaken, en verwijder zoveel mogelijk vet wat eventueel nog in de buikholte aanwezig is.
  • Leg de kwartels in een ovenschaal en kwast de gesmolten kruiden boter over de kwartels (ook goed onder de okseltjes en in de liezen).
  • Verpak de kwartels per stuk in 3 lagen druivenblad en bind deze met slagerstouw goed dicht. Pak de pakketjes nogmaals in met 2 lagen druivenblad die je wederom goed dichtknoopt.
  • Leg de kwartels nu onder een klamme doek in de koelkast voor 4 uur om te marineren.
  • Vul een starter met een mix van houtskool en briketten, je moet genoeg brandstof hebben om de helft van de BBQ minimaal te voorzien van een “vuurbed”.
  • Leg de inpakte kwartels direct op/tussen de kolen.
  • Draai regelmatig de kwartels en caveman ze in ongeveer 15 a 20 minuten gaar.
  • Bak intussentijd de pita broodjes af en scheur ze in stukken.
  • Tzatziki is een (dip)saus welke al gebaseerd is op komkommer maar om het als salade bij dit gerecht te serveren mag er meer komkommer in. Snij of rasp de halve komkommer en meng deze door de Tzatziki.
  • Als de kwartels klaar zijn leg je de (pikzwart verbrande) pakketjes in een ovenschaal. Knip en pel voorzichtig een kwartel pakket open.
  • Borstel wat los as heel voorzichtig van de kwartel en leg de kwartel in een andere bak.
  • Doe dit met alle kwartels
  • Serveer de kwartel met een schaaltje tzatziki en een schaal met de gescheurde pita broodjes. (oh eventueel is keukenpapier of servetten erbij geen slecht idee).

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]
reb: 1