Denk je aan sateh dan denk je vaak de marinades waar soja-saus het hoofd ingrediënt is, maar bij deze Japanse spies is het niet de soja die het hoogste woord voert maar de rijstwijnazijn. De fris zure smaak wordt prachtig ondersteund door de soja saus en de suiker. Het eindresultaat is een simpele marinade van slechts 5 ingrediënten die op de azijn na denk ik iedereen wel in huis heeft die vaak in de keuken staat. Als showstopper raad ik aan om deze eens “aan tafel” klaar te maken op een irori!
Japanse kipspies met prei en gomasio
Ingrediënten
- 400 gr kippendijen
- 125 ml neutrale olie (bijvoorbeeld arachideolie)
- 3 el sojasaus (zoet)
- 2 el kristalsuiker
- 60 ml rijstwijn azijn
- 1 tl gember (djahe)
- 1 prei
- 4 tl gomasio
Instructies
- Verwijder eventuele pezen uit de kippendij maar laat het vet zitten.
- Snij de kip in kleine blokjes en doe deze in een afsluitbare zak/bak.
- Maak de marinade door de olie, sojasaus, suiker, rijstwijnazijn en djahe goed te mengen met elkaar. Mocht je geen rijstwijnazijn in huis hebben dan kan je eventueel dit (en het suiker) vervangen door 80 ml mirin (mocht je dat wel hebben staan).
- Meng de marinade door de kip en laat dit 2 a 3 uur maximaal marineren in de koelkast.
- Snij de prei in stukjes van ongeveer 2,5 cm en halveer deze in de lengte. Probeer de “lagen” allemaal in elkaar te houden.
- Laat de kip wat uitlekken en rijg om en om met een stukje prei nu mooie kipspiezen.
- Grill de spiesen op een hete BBQ of irori gaar en bestrooi de spiesen na het grillen met de gomasio.