Caprinae cervisiam surrepo (bokbier-siroop)

Voor heel veel traditionele BBQ gerechten wordt er tegen het einde van de bereiding nog gelakt met een sausje. Dit glazing, zoals dit op zijn Engels heet, is bijna altijd gebaseerd op een zoete BBQ saus. Door verschillende sausen te gebruiken kan je er andere smaken in brengen. Maar voor sommige gerechten wil ik wel lakken maar niet met een BBQ saus, dit vind ik dan vaak net passen bij mijn gerecht. Met een beetje experimenteren kwam ik er achter dat een siroop hier ook vaak voor te gebruiken is: door de suikers karameliseert je de laklaag heel mooi en heb je gelijk je zoete toon. Door het gebruikte vocht en andere toevoegingen kan je zelf helemaal de smaak optimaliseren naar je gerecht. Zodoende heb ik deze siroop gemaakt: Caprinae cervisiam surrepo (een ruwe latijnse vertaling van bokbier-siroop).

Het idee van een bier-siroop speelt door een stukje van The BBQ Bastard al een tijd in mijn hoofd en voor een recept wat ik aan het uitwerken was had ik net iets extra’s nodig. Een extra smaak in de laklaag die een aanvulling is op het gevogelte maar niet de pure smaak hiervan aanvalt.

Mijn ervaring is dat bokbier vaak een mooie aanvulling is op wild en vaak ook gebruikt wordt als vocht in stoofpotten. Hier op voortbordurend heb ik een bokbier-siroop gemaakt welke ik kon gebruiken als lak-saus. Het was even spelen om de juiste verhoudingen te vinden en welke suiker het beste was voor het eind resultaat maar uiteindelijk ben ik uitgekomen op een mooie Oijense bokbier in combinatie met bruine suiker. Het resultaat een dunne, donkere siroop met mout en karamel smaken…

Orgineel heb ik hem gebruikt voor een gerecht (wat er binnenkort aankomt) maar in mijn achterhoofd spelen er al veel meer toepassingen. Zoals The BBQ Bastard in zijn stuk ook zegt:  “Well actually I dare you to be creative with this syrup. It can be used like any other syrup. ” of te wel: weer creatief de mogelijkheden zijn eindeloos.

Caprinae cervisiam surrepo

Ingrediënten
  

  • 250 ml bokbier
  • 125 a 250 gr Bruine suiker

Instructies
 

  • Doe het bier en 125 gr bruine suiker in een pan met dikke bodem.
  • Verwarm het mengsel langzaamaan onder continue roken tot de hoeveelheid gehalveerd is.
  • Zorg er voor dat het niet gaat koken!
  • Als de siroop gehalveerd is proef je of het mengsel naar je eigen smaak is. Voeg eventueel nog extra bruine suiker toe.
[instagram-feed]
reb: 1