Texas chili (Chili con carne – maar dan zonder bonen)

Bij een Texas Chili denk je al snel aan een Chili con carne (of sin carne bij een vegetarische versie) maar die gedachte gaat niet op. Een Texas Chili is namelijk altijd met vlees maar zonder bonen (wat heel plezierig is de volgende dag voor huisgenoten of collega’s). Als je de ongeschreven regels van de Texaanse keuken volgt is een Texas Chili officieel ook nog zonder tomaat maar daar wijk ik voor mijn recept van af.

Taxas Chili (aka Lone Star chili)

Ingrediënten
  

  • 1 Gele ui circa 80 gram gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram rundergehakt 100% rund en geen mager gehakt – dit gerecht heeft het beetje vet nodig
  • 15 gram tex-mex kruiden bijvoorbeeld de Tex-mex blend voor burrito’s van Verstegen
  • 1,5 eetlepel licht bruine of donkere bastard suiker
  • 400 gram tomatenblokjes (op sap)
  • 100 gram tomatenpuree
  • 50 gram La Morena Diced Chipotle pepper tot nu toe alleen gevonden bij Albert Heijn
  • 1 pot runderbouillon die van 340 ml
  • 170 ml sterke koffie
  • royale scheut olie

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm in een pan de pot runderbouillon met 3 potten water tot het vet opgelost is. Schep het vlees uit de pan (niet weggooien) en meet 500 ml bouilon af.

Bereiding

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm in een pan een scheut olie en bak hierin de ui 4 a 5 minuten.
  • Voeg de knoflook toe en spatel het ui en knoflook even goed door.
  • Voeg het gehakt toe (voordat de knoflook krokant begint te worden) en bak het rul en bruin
  • Voeg een snuf zout, de suiker en de kruiden toe en roer het door
  • Voeg daarna de tomaten blokjes met sap, tomaten puree, vlees van de bouillon en de chipotle peper roer dit ook goed door.
  • Voeg als laatste de bouillon en de koffie toe.
  • Zet het vuur lager en laat de chili lekker inkoken tot de gewenste dikte (wel regelmatig roeren!)
  • Serveer de chili met… wat je maar wilt. Friet, rijst, brood, gepofte aardappel, taco shells… alles kan! Probeer ook eens een chili dog… een broodje knakworst met Texas Chili!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

[instagram-feed]
reb: 1