New Orleans style jambalaya

Het toppunt van comfort food is een goeie stoof pot waarin allerlei smaken heerlijk samen komen, versmelten en elkaar tot een hoger niveau tillen. Een omschrijving die perfect bij deze New Orleans style jambalaya past. Maar wat is een jambalaya nu eigenlijk?

Zelfs over oorsprong van de naam jambalaya verschillende meningen nogal, net zoals wat nu een jambalaya is en wat er in hoort te gaan. Ik kies er voor om jullie de uitleg te geven die mij zelf het meest voor de hand liggende lijkt.

Als eerste: jambalaya is een van de meest bekende en belangrijkste gerechten uit de “keuken” van Louisiana (naast de gumbo). Om echt een inkijk te geven van de complexiteit van deze keuken en dus ook van jambalaya even een hele hele korte super kort de bocht geschiedenisles over de staat Louisiana: Eerst waren er de originele bewoners (deze laten we voor nu even buiten beschouwing). De eerste “ontdekkers/bezetters” waren de Spanjaarden die na een anderhalve eeuw hun interesse in de regio kwijt raakten. Hier sprongen de Fransen en de Frans-Canadezen hendig op in en vestigden zich in deze regio (de naam Louisiana is een eerbetoon aan de Franse koning Louis XIV). Op een gegeven moment begonnen ook de Duitsers zich hier in de kust streken te vestigen en werd een deel door de Fransen afgestaan aan de Engelsen. Spanjaarden pikten weer een groot stuk terug en uiteindelijk kocht Napoleon dat gedeelte weer terug van de Spandjaarden. En dit alles in een periode van ~1700 (zeg maar de Franse periode) tot ~1800 (Napoleon periode). Zoveel machtsovernames en verschuivingen van Europese invloeden in 100 jaar. Het was er nooit saai.

Leuk zijdelings feitje: de hoofdstad van Louisiana is niet New Orleans wat veel mensen denken (is wel de grootste stad) maar de hoofdstad is Baton Rouge

Maar we hebben dus Frans, Frans-Canadees, Duits, vleugje Engels, en wat Spaans: Een garantie voor 1 grote smeltpot en mix-up van invloeden. En wat is het Provençaalse woord (een dialect Zuid Frankrijk) voor mix-up… yep: jambalaya. De perfecte omschrijving voor het gerecht: een grote mix-up van smaken en invloeden.

Mijn jambalaya is het meeste te plaatsen als een New Orleans jambalaya en waarom? Omdat er tomaat in zit. De keuken van Louisiana is op te splitsen in twee versies; Cajun en Creools. Cajun is meer de platteland versie en de Creoolse keuken is meer de stads versie. Het grote verschil? De luxe van de ingrediënten. En dan komt natuurlijk New Orleans weer om de hoek met zijn reputatie dat dit een grote smeltkroes is (zowel Cajun EN Creools). De New Orleans jambalaya heeft elementen van alles: de worst van het platte land, de tomaten en kip van de stad en voor de liefhebbers (niet in dit recept) garnalen van de kust.

Maar 1 ding komt er bij Cajun en Creools bijna altijd terug: de holy trinity… Een onmisbaar onderdeel van de kookstijl uit Louisiana. De holy trinity (de heilige drie-eenheid) bestaat uit ui, paprika en selderij. Afhankelijk van het gerecht liggen de verhoudingen wat anders maar bij een jambalaya is de verhouding “perfect”: van alles gelijke delen EN we gaan dan nog een stapje verder door “de Paus” toe te voegen (extra knoflook).

Een hele hoop tekst (met een hele hoop leuke informatie) maar dan nu zonder verder oponthoud: het recept (sorry duurde ff)

New Orleans style jambalaya

De perfecte jambalaya: een mix tussen Cajun en Creools

Ingrediënten
  

  • 500 gram kippendij in kleine blokjes gesneden
  • 5 Home Made Chorizo BBQ worsten het beste (verkrijgbare) alternatief in mijn ogen voor andouille worst - in kleine blokjes gesneden
  • 1 grote ui in kleine blokjes gesneden
  • 1 groene paprika in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
  • 3 tenen knoflook fijn gesnipperd
  • 2 eetlepes neutrale olie
  • 1 eetlepel Cajun kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1 theelepel laurierpoeder
  • 1 theelepel rode chili vlokken
  • 4 a 5 dashes tabasco
  • flinke scheut worcestershire sauce
  • 250 gram ongekookte rijst lange korrel - dus een met langere kooktijd
  • 600 ml kippenbouillon
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verhit de helft van de olie in een Dutch Oven
  • Bak hier in de worst uit en krokant.
  • Schep de worst uit de pan en bak in het vrijgekomen vet de kippendij met de Cajun kruiden aan. Het hoeft niet gaar te zijn maar je mag geen rauwe kip meer aan de buitenkant zien.
  • Schep de worst ook uit en pan.
  • Voeg de rest van de olie toe aan de pan en bak hierin de holy trinity samen met de paus (ui, paprika, bleekselderij en de knoflook)
  • Voeg nu eerst de kruiden en specerijen met de tabasco en worcestershire sauce toe. Roer goed door en doe de kip en worst terug in de pan.
  • Voeg de tomatenblokjes met sap toe en zodra deze pruttelen voeg je de rijst (ongekookt) toe en de kippenbouillon.
  • Meng dit regelmatig door en laat dit ongeveer een 15 a 20 minuten pruttelen.
  • Zodra bijna al het vocht opgenomen is door de rijst en deze gaar is kan je beginnen eten!

 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

reb: 1