Appeltaart: niet iedereen houdt er van (ik ben de enige thuis die het lekker vind). Daarom zijn deze mini appeltaartjes ideaal: 1 per persoon: je kan er dus zoveel maken als je wilt of nodig denkt te hebben. Maar waarom 18+? Nou: onder de 18 mag je (officieel) niet drinken :D En drank – whisky om precies te zijn – : dat is het geheim achter deze taartjes met “een randje”!
Door de rozijnen en de appelstukjes eerst een half uurtje heerlijk te laten wellen in whisky krijgen deze appeltaartjes een heerlijk volwassen randje, helemaal als je tijdens het begin van het bakken een heel klein stukje rookhout bij de kolen gooit. Voor een lichte rook smaak ga je voor een stukje fruit-hout maar een stukje hickory hout geeft een verrassend vleugje “bacon” aan de taartjes. Het klinkt vreemd, rooksmaak bij appeltaart, maar probeer het: je zult niet teleur gesteld zijn!
Het recept is voor een stuk of 8 taartjes, maar deel of vermenigvuldig de ingrediënten afhankelijk hoeveel taartjes jij wilt maken.
18+ mini-appeltaartjes
Equipment
- 8 vormpjes (muffinvormen, creme brulee bakje, net wat je voor handen hebt)
- deegroller
Ingrediënten
- 150 gr bloem
- 100 gr gezouten roomboter + extra voor invetten
- 50 gr witte bastaard suiker
- 1 ei klein
- 2 appelen zoet-zuur bijvoorbeeld Elstar
- 40 gr rozijnen
- 2 eetlepels kristal suiker
- 70 ml whisky
- scheutje citroensap
- snuf kaneel
optioneel
- klein blokje rookhout bijvoorbeeld hickory
Instructies
- Bereid een BBQ voor om indirect op 180°C te bakken (of roken)
- verwarm de whisky op een heel laag vuurtje tot hand warm (circa 30°C)
- Snij de boter in kleine blokjes
- Meng de bloem, boterblokjes, bastaard suiker en ei en kneed dit met de hand tot een mooi stevig deeg.
- Wikkel het deeg in folie en leg het even in de koelkast
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij deze in hele kleine blokjes (circa 0,5 cm)
- Meng de appel blokje met rozijnen en wel dit mengsel een 20 minuten in de whisky (af en toe even omroeren)
- Giet de appel/rozijnen door een zeef en meng dit met de suiker en kaneel .
- Vet je vormpjes in met wat boter.
- Verdeel het deeg in 8 delen en maak hier balletjes van.
- Rol deze balletjes uit tot ronde plakjes die ongeveer 3 cm groter dan je vormpje zijn.
- Bekleed de vormpjes met het deeg en verdeel hier het appel rozijn mengsel over.
- Zet de vormpjes op het indirecte gedeelte van de BBQ, voeg (optioneel) een klein beetje rookhout toe, en bak de taartjes voor ongeveer 25 minuten.
- Laat de taartjes iets afkoelen en haal ze voorzichtig uit de vormpjes en laat ze (eventueel) verder afkoelen op een rooster - of eet ze gelijk op.