Jam is een lief en mierzoete vruchtenprut die stijf staat van de suikers, althans in Nederland dan toch. Niet de jam waar je me wakker voor kunt maken. Maar deze bacon jam is zoet, zuur, pittig, zout, licht rokerig en met een klein bittertje. Een echt all-round smeersel wat heerlijk is op een toastje, bij een kaasplankje en bij zoveel verschillende gerechten!In Nederland is de term red-eye (rode ogen) alleen niet echt heel erg bekend dus het lijkt met beter om die even wat verder uit te leggen: Red-eye slaat op de typische rode ogen die je krijgt als je moe bent of net wakker bent. Je hebt red-eye gravy bij een typisch Engels ontbijt of de red eye vluchten binnen Amerika (binnenlandse nachtvluchten). Als de term red-eye gebruikt wordt in de benaming voor een gerecht dat hebben die gerechten allemaal 1 ding gemeen: caffeïne! In de gerechten is dan altijd (sterke) koffie, espresso of een mix van die twee gebruikt.
Zo ook in deze Red-eye bacon jam: de koffie geeft een vleugje bitter aan de jam en een heerlijke mokka ondertoon. Het is even een klein beetje werk maar geloof me: deze jam is het meer dan waard. Onderstaand recept is voor een bescheiden pot maar ik weet zeker: als je hem eenmaal gemaakt heb ga je de volgende keer de ingrediënten verdubbelen!
Red eye Bacon Jam
Ingrediënten
- 500 gr speklappen
- 2 el pittige BBQ rub Bijvoorbeeld "Spicy Chipotle BBQ Rub" van Grate Goods
- 4 grote uien
- 90 ml koffie
- 90 ml espresso (of zet in totaal 180 ml heel sterke koffie)
- 3 el schenkstroop
- 1 el balsamico azijn
Extra benodigdheden
- braadslede
- rookhout
- extra rooster wat op de rand braadslede kan liggen
- keukenmachine
Instructies
- Bereid een BBQ voor om indirect op 200°C te gaan roken.
- Bestrooi de speklappen met de BBQ rub en zet deze in de koelkast totdat de BBQ op temperatuur is
- Leg het extra rooster op de braadslede en leg hier op de speklappen of plaats de braadslede onder het rooster van de BBQ.Het extra rooster is makkelijker want je moet zo meteen het opgevangen vet uit de braadslede halen voordat het spek klaar is (anders gaat het vet verbranden).
- Plaats de braadslede met speklappen op het indirecte gedeelte van de BBQ (of leg de speklappen indirect op je rooster van de BBQ).
- Voeg rookhout toe en rook de speklappen op 200°C ongeveer een minuut of 10.
- Snij intussen tijd de uien in grove stukken en zet je koffie (klaar)
- Giet het vet uit de braadslede in een pannetje en zet deze apart (niet op de BBQ) en bak de speklappen nog een minuut of 10.
- De speklappen moeten krokant beginnen te worden maar nog niet door en door krokant (en uiteraard niet verbrand)
- Haal de speklappen van de BBQ en laat deze afkoelen tot een temperatuur dat je ze makkelijk kan beet houden.
- Zet het pannetje met het spek vet op een middelmatig vuurtje (dat mag gewoon binnen hoor) en bak hier de uien ongeveer al roerend een minuut of 10 zacht en lichtbruin in (net iets verder als glazig).
- Snij de speklappen in zo klein mogelijke blokjes.
- Als de uien goudbruin beginnen te worden draai het vuur laag en voeg je de koffie, stroop en spekblokjes toe.
- Laat dit met een deksel schuin op de pan op een zeer laag vuur 35 a 40 minuten pruttelen tot je een jam-achtige dikte krijgt (mag een pietsje dunner zijn: bij het afkoelen wordt de bacon jam nog wat steviger).
- Haal de pan van het vuur en roer de balsamico azijn er door heen.
- Maal de jam in een keukenmachine tot de gewenste dikte: hoe grof of hoe fijn? Dat is helemaal naar eigen smaak en idee. Ik heb zelf voor een wat fijnere maling gekozen omdat ik de jam ook als smeersel wilde gebruiken.
- Doe de jam in een afsluitbaar potje (leeg en uitgewassen glazen potje van bijvoorbeeld knakworstjes zijn ideaal) en draai het deksel erop
- De jam zou 2 weken houdbaar moeten zijn in de koelkast maar dat heeft hij nog nooit gehaald bij mij :D