DanBras Saté Ajam

Heerlijk malse kippendij, lekker lang gemarineerd (48 uur). Wederom een basis recept waarbij de uitdaging ligt in het zelf experimenteren. Zelfs onderstaande recept is al een afwijking van het orgineel. Dit is het mooie van het echte bbq koken. Eigenlijk zijn de recepten geen voorgeschreven regeltjes die je exact moet volgen maar richtlijnen om je een bepaalde kant op te sturen. Zelfs DanBras (Danny Brassinga), de orginele “eigenaar” van dit recept, geeft aan dat hij continue aanpast (zoeter/pittiger/etc) net naar waar je zin in hebt op dat moment.

Dit recept is de ajam versie, vervang de kip voor varkensprocureur en je hebt een heerlijke babi. Of voor garnalen voor een udang

 

DanBras Saté Ajam

Ingrediënten
  

  • 500 gram kippendijen
  • 2 teentjes Knoflook
  • 5 eetlepels Ketjap Manis
  • 1,5 eetlepels Goela Djawa of ter vervanging bruine suiker
  • 2 theelepels Ketoembar
  • 1 theelepel Djinten
  • 1/2 theelepel Zwarte Peper
  • scheutje Sesamolie
  • scheutje Citroensap

Extra benodigdheden

  • Sate prikkers
  • eventueel handschoenen

Instructies
 

  • Verwijder pezen en ander ongewenste stukjes van de kippendij maar laat de witte vetrandjes zitten (vet = smaak + malsheid)
  • Snij de kippendij in kleinere stukjes
  • Meng alle overige ingrediënten om de marinade te maken
  • Meng alle ingrediënten voor de marina en doe deze samen met de kip in een afsluitbare zak
  • (zonder merknamen te noemen: die zakken die je ook in het vliegtuig magmeenemen).
  • Mijn voorkeur heeft het nu eenmaal om het in een zak te doen want dan kan je elke keer als je de koelkast opendoet even de zak “masseren”. Gewoon makkelijker dan alles om te moeten scheppen. Eventueel kan je een dubbele zak gebruiken om lekken te voorkomen.
  • Herhaal dit gedurende 48 uur
  • Na 48 uur ga je niet droog deppen of zo maar stort de kip en marinade in een bak.
  • Nu ga je de gemarineerde kip op stokjes prikken. Dit is een lekker kliederwerk dus latex of nitril handschoenen zijn op zich ook wel een goed idee.
  • Grill deze saté stokjes direct (lees: boven de kolen) of gaar ze eerst indirect en grillze super kort voor kleur en “streepjes”.

Aanbevolen artikelen

reb: 1